"Srbijo, hvala na oružju"

Ministar odbrane Kipra Haralambos Petrides je tokom sastanka sa ministrom odbrane Srbije Milošem Vučevićem razgovarao o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Haralambos Petride je naglasio da je vojska Kipra modernizovana nabavkom oružja iz Srbije. Petrides je u intervjuu za list Politika podsetio da je Kipar, kako navodi, nezakonito napadnut 1974. godine kao i da je 37 odsto teritorije još uvek pod turskom vojnom okupacijom, te da je međunarodni poredak, zasnovan na pravilima i danas doveden u pitanje.

"U tom cilju nastojimo da održimo sposobne oružane snage, koje deluju kao pouzdana sila odvraćanja. U poslednjih nekoliko godina smo mnogo uložili u odbranu, a ove godine dostigli smo nivo od dva odsto našeg BDP-a za izdatke za odbranu, od kojih se veliki deo odnosi na novo naoružanje i opremu", rekao je Petrides za list Politika.

Ministar je izrazio zahvalnost Srbiji i UNFICIP-u na snažnoj podršci i angažovanju mirovnih snaga duž Zelene linije.

"Njihova uloga i doprinos važni su za održavanje mira i stabilnosti na Kipru, u skladu sa mandatom misije", rekao je Petrides.

Kako se navodi, nacionalna garda Kipra koristi samohodne haubice "nora B52" proizvedene u Srbiji i sada je deo redovnih artiljerijskih vežbi gađanja.

"Mi smo ovaj sistem nabavili od Srbije u okviru naših napora da modernizujemo naše oružane snage. Kao što sam već naveo, imamo uspostavljenu saradnju u oblasti naoružanja, što je unapredilo međusobno poverenje", rekao je Petrides.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu