Rusi traže nazad svog superšpijuna uhapšenog u Brazilu: "Ma kakav agent, on je... sve je priznao"

Sergej Čerkasov, navodno agent tajne službe GRU, u Brazilu je osuđen na 15 godina zatvora zbog krivotvorenja dokumenata.

Izvor: T.M.
Podeli
Steffi Loos/Stringer/Getty images/Ilustracija
Steffi Loos/Stringer/Getty images/Ilustracija

Biografiju su mu savršeno pripremili, nedostajala je samo sitnica kao što je kriminalni dosije, koji će poslužiti kao temelj za izručenje u slučaju da njihov superšpijun ikad bude razotkriven.

Istraživački portal "Bellingcat" objavio je priču o 36-godišnjaku s brazilskim pasošem koji se vodi na ime Viktor Muler Fereira koji je uhapšen kada je sletio na arodrom Sao Paulo.

Holanđani su poslali upozorenje da je Viktor zapravo Sergej Čerkasov, špijun ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji je pokušao da se kao pripravnik infiltrira u Međunarodni krivični sud u Hagu.

Sumnjivi dokumenti

"Bellingcat" je tad objavio priču o ruskom špijunu koji je godinama pripreman da preuzme svoju ulogu u važnom sudu u Hagu.

Sad objavljuju nastavak priče.

Brazil je Viktora/Sergeja osudio na petnaest godina zbog prevare prilikom vađenja ličnih dokumenata, kao i njihove zloupotrebe.

U julu 2022. Rusija je od vlasti Brazila zatražila izručenje zatvorenog Rusa, oni su priznali da je to Sergej Čerkasov.

Ruske vlasti tvrde da nije tajni agent GRU, nego kriminalac u begu.

U Brazil su poslali na desetine stranica iz dosijea, prema kojima je Sergej Čerkasov bio deo kriminalne grupe koja je između 2011. i 2013. krijumčarila drogu iz Avganistana preko Tadžikistana i da je tu drogu prodavala bandama u Rusiji.

Čerkasov je navodno priznao sve optužbe i zatražio je da bude prebačen u Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu