Najbrutalnije do sada; Operacija se zove "bahmutska mašina za mlevenje mesa"; I Vesli Klark zna zašto

Daleko od bitke za Herson, jedno mesto sve više počinje da privlači pažnju vojnih stručnjaka, bivših generala i vojnih analitičara.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Reč ke, kako piše Blic, o gradu Bahmutu, koji se nalazi u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti., koji je bio glavni grad Slavenosrbije, koju su osnovali srpski doseljenici iz Austrije u 18. veku.

Borbe se vode i u gradu i oko grada, a izveštaji s terena su različiti. Neki izvori navode da je privatna vojna kompanija Vagner probila ukrajinsku odbranu u toj oblasti.

Ukrajinski izvori sa terena kažu da je Bahmut generalno dobro utvrđen. Ali poslednjih dana odbrana je “počela da popušta”, piše sajt Bulgarianmilitary.com.

Navodno ima i na stotine mrtvih ukrajinskih vojnika.

Bahmut je ključni grad za kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga. Rusija to shvata i ima određene taktičke i strateške ciljeve kako bi pokušala da preokrene situaciju u korist ruskih oružanih snaga. Zapadni vojni eksperti tvrde da bi Bahmut mogao da postane i “odrednica čitave specijalne vojne operacije“ Ruske Federacije.

Prema rečima bivšeg vrhovnog komandanta snaga NATO-a u Evropi, generala Veslija Klarka, Rusija postavlja “vatrenu zamku“ za ukrajinske snage u toj oblasti.

Ako ukrajinske oružane snage pretrpe “značajne gubitke“, to će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dati adut da natera Kijev na privremeni prekid vatre ili čak primirje, kaže Klark.

Ukrajinske snage su uglavnom pozicionirane u gradu i oko njega, uključujući i blatom natopljene rovove koji razdvajaju razbijene delove zemlje pogođene nemilosrdnim granatiranjem.

Kako je Rusija premeštala nove formacije u to područje poslednjih nedelja, uključujući pojačanja koja su prethodno bila u oblasti Herson, borbe u sektoru Bahmut su se pretvorile u rovovski rat koji podseća na Prvi i Drugi svetski rat.

U fokusu većine nedavnih borbi, međutim, Bahmut je gotovo uništen i napušten, pri čemu su obe strane slale pojačanja za bitku koja se nemilosrdno nastavlja od leta, dok Moskva pokušava da obezbedi pobedu posle niza neuspeha i povlačenja na bojnom polju.

Međutim, cilj Rusije možda nije samo zauzimanje grada. Jevgenij Prigožin, osnivač zloglasne ruske plaćeničke grupe Vagner koja učestvuje u ratu, rekao je da njegove snage uglavnom fokusiraju napore na uništavanje ukrajinske vojske, piše AFP.

On je rekao i da je ta operacija nazvana “bahmutska mašina za mlevenje mesa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu