Četvrta bomba; Podignut nivo bezbednosti

Kancelarija španskog premijera Pedra Sančeza je 24. novombra dobila pismo u kom se nalazila eksplozivna naprava.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2022.

10:59

Četvrta bomba; Podignut nivo bezbednosti
EPA-EFE/Chema Moya ATTENTION EDITORS: FACES PIXELATED AT SOURCE.

Ta naprava je, kako je danas saopšteno, slična onoj koja je poslata u ukrajinsku ambasadu u Španiji, španskoj fabrici oružja i u bazu ratnog vazduhoplovstva.

Zbog toga je podignut nivo bezbednosti u javnim i diplomatskim zgradama, objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije.

Treća eksplozivna naprava u dva dana skrivena u paketu poslana je u bazu španskog ratnog vazduhoplovstva u Torehon de Ardosu, kod Madrida, piše danas El Mundo.

Španski list je ovo objavio posle jučerašnje eksplozije pisma bombe upućenog ukrajinskoj ambasadi u Madridu, u kojoj je lakše povređen Ukrajinac zaposlen u ambasadi, prenosi Rojters.

Podsetimo, kasno sinoć policija je potvrdila da ispituje moguću vezu između dve pismo-bombe poslane ukrajinskoj ambasadi u Madridu i španskoj firmi za proizvodnju oružja koja proizvodi raketne bacače i donira ih Kijevu.

Kako prenosi Sky News, smatra se da su prva dva incidenta povezana jer je na obe koverte u kojima su se nalazile bombe bila napisana ista e-mail adresa.

U prvom incidentu povređen je službenik ukrajinske ambasade u Madridu kada je otvorio pismo naslovljeno na ambasadora, zbog čega je Kijev naredio pojačane mere sigurnosti u svim svojim predstavništvima u inostranstvu.

Nekoliko sati kasnije kompanija za proizvodnju oružja u Saragosi, u severoistočnoj Španiji, primila je sličan paket, potvrdila je policija. Nakon prvog incidenta ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim ambasadama u inostranstvu da "hitno" pojačaju bezbednost i pozvao je Španiju da pokrene istragu o napadu, rekao je portparol ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: