Odgovor Moskve Berlinu: Prećutali ste

Moskva -- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo na rezoluciju koju je usvojio nemački Bundestag, a kojom se Holodomor proglašava genocidom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depostiphotos/matwey
Foto: Depostiphotos/matwey

Zvanična Moskva tvrdi da je potez Bundestaga pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije.

"Ovo je još jedan pokušaj da se opravda i podstakne kampanja za demonizaciju Rusije koja se širi u Ukrajini i koju sponzoriše Zapad, da se etnički Ukrajinci okrenu protiv ruskog i drugih naroda koji žive u Rusiji i na prostoru bivšeg SSSR-a“, navelo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo je ukazalo da je pritom Bundestag prećutao da glad u to vreme nije harala samo u Ukrajini, nego na celoj teritoriji Sovjetskog Saveza.

"Poslanici nemačkog parlamenta iz vladajuće koalicije i opozicionog bloka Hrišćansko demokratske unije/ Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, zaboravljajući na to, odlučili su da demonstrativno podrže političko-ideološki mit koji neguju ukrajinske vlasti na predlog ultranacionalističkih, nacističkih i rusofobičnih snaga“, istaklo je rusko ministarstvo.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija Bundestaga apsurdna i da izvitoperava istorijske činjenice, preneo je Sputnjik.

Zaharova je podsetila da su zapadne zemlje doprinele gladi tridesetih godina prošlog veka, zahtevajući od Sovjetskog Saveza da plaća žitom u trgovinskim razmenama.

Nemački Bundestag je većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se Holodomor (masovna glad u SSSR početkom 1930-ih) proglašava genocidom nad Ukrajincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu