"Otvorili ste Pandorinu kutiju kad ste bombardovali SRJ"

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov održao je konferenciju za štampu o evropskoj bezbednosti.

Izvor: B92, Sputnjik

Četvrtak, 01.12.2022.

09:34

Foto: EPAEPA/STR/as/cl/ow

Lavrov je konstatovao da Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi ima mnogo problema.

On je skrenuo pažnju i da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo, podsetio je Lavrov.

Istakao je i da je jasno da je NATO sproveo svoj kurs širenja namerno, zbog čega je tu Alijansu optužio za kršenje dogovra i slanje trupa na granice sa Rusijom.

"Danas se u Lođu održava događaj koji se obično nazivao sednica Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi. Ovo je dobra prilika da vidimo kakvu je ulogu igrala ta organizacija od momenta svog osnivanja. Danas se nagomilao ogroman broj problema na prostoru onoga što se danas zove OEBS“, rekao je Lavrov.

Po njegovim rečima NATO se vratio prioritetima Hladnog rata - žele da drže Ruse van Evrope.

"NATO želi da dominira svetom i ima ambicije u svim regionima planete. Zemlje u razvoju pokušavaju da shvate šta alijansa sprema protiv njih", rekao je Lavrov. "Smišljeni kurs ka veštačkom širenju NATO-a, u odsustvu bilo kakvih realnih pretnji po zemlje bloka, sproveden je apsolutno namerno", rekao je on.

"Sećamo se kako je nastao NATO. Formula lorda Ismeja je bila da se Rusi drže podalje od Evrope, Amerikanci u Evropi, a Nemci pod kontrolom. Ovo što se sada dešava znači da se NATO vraća onim konceptualnim prioritetima koji su bili razrađeni pre 73 godine: hoće Ruse da zadrže van Evrope, Amerikanci su porobili celu Evropu, i ne samo Nemce, već cela EU je pod njihovom kontrolom. Dakle, filozofija dominacije jednostranih prednosti nije nigde nestala nakon završetka Hladnog rata", rekao je Lavrov.

"Širenje NATO-a predstavljalo je pretnju za Rusiju, pošto se Alijansa previše približila ruskim granicama", naveo je on.

Ruski diplomata je dodao da je Brisel podržao Kijevski režim koji ima za cilj istrebljenje svega ruskog, kao i ponovno uspostavljanje nacističkog režima, kao i da OEBS postaje marginalni entitet.

Prema njegovim rečima, poljsko predsedavanje ući će u istoriju OEBS-a kao najštetnije jer niko nije napravio takvu štetu ovoj organizaciji kao njihova vlada.

Lavrov ocenjuje da Zapad već duže vreme pokušava da izvrši napad na OEBS.

"Želeo bih da napomenem da takva linija, neprilična linija ponašanja OEBS-a, ima svoje objašnjenje. Koristeći aritmetičku superiornost u ovoj organizaciji, Zapad godinama pokušava da sprovede privatizaciju i, verovatno je ispravnije reći da oni pokušavaju da izvrše jurišnu zaplenu OEBS-a, da potčine ovu poslednju platformu za regionalni dijalog", rekao je Lavrov.

"Postojao je i Savet Evrope, ali Savet Evrope je već osakaćen, bez šanse za oporavak, sada pod nišanom OEBS-a", zaključio je ministar.

On je objasnio da je OEBS stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je kurs dominacije Zapada to sprečio.

"Problema je bilo sve više, danas se ogroman broj problema nagomilao u onome što se danas zove OEBS. Oni imaju duboku istorijsku projekciju i ukorenjeni su u kasni sovjetski period, kraj 80-ih i 90-te, kada je broj propuštenih mogućnosti premašio sva zamisliva očekivanja najpesimističnijih analitičara", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u pozadini otvaranja Ministarskog saveta OEBS-a u Poljskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: