Objavljeni detalji istrage: Tako to radi "brat Lukašenko"; Od Minska do IKEA-e

Istraga koju je sprovela britanska neprofitna organizacija “Earthsight” otkrila je kako se zapravo finansira režim Aleksandra Lukašenka.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/VASILY FEDOSENKO
EPA-EFE/VASILY FEDOSENKO

Radi se o tome da, kako se naovdi u zaključcima te istrage, da je veliki udeo nameštaja od drva koji se prodaje u robnim kućama širom Evrope povezan s prisilnim radom političkih zatvorenika u Belorusiji, ilegalnim uništavanjem najstarije prašume u Evropi.

Osim države Belorusije, na takvoj trgovini zarađivao je direktno i sam lider Belorusije svojim Direktoratom za upravljanje predsedničkim vlasništvom, pod koji je upisano čak osam odsto ukupne površine beloruskih šuma, uključujući sve zaštićene parkove prirode.

Taj direktorat do prošle godine bio je pod upravom Lukašenkove desne ruke, takozvane sive eminencije Viktora Šejmana, koji je već decenijama pod sankcijama EU zbog sumnje da je upleten u nestanak brojnih opozicionih figura u Belorusiji.

Iz parkova pod kontrolom Direktorata godišnje se seče više od milion kubnih metara drva, čime se nepovratno uništava Bjelovješka šuma - posjednji ostatak evropske prašume koja je nekad dominirala celom evropskom nizijom.

Kako navodi istraga, čije delove prenosi Jutarnji list, Seču drva, obradu i proizvodnju nameštaja većinom obavljaju zatvorenici beloruskog krivičnog sistema, njih oko 8.000, a beloruske nevladine organizacije za ljudska prava dostavljale su brojne dokaze o prisilnom radu pod pretnjom mučenjem i kažnjavanjem.

Na papiru je rad zatvorenika dobrovoljan i plaća se, ali u praksi se odbijanje rada kažnjava batinama i maltretiranjem, kao i slanjem u "kaznene ćelije".

Posebnoj torturi navodno su izloženi politički zatvorenici koji moraju da nose posebne žute okovratnike i koji se udaraju i kažnjavaju i za najsitnije propuste, poput raskopčanog dugmeta na zatvorskoj odeći.

Takođe, naovdi se i da su uslovi za rad nehumani, zatvorenici se teraju na rad u halama bez grejanja i za vreme najoštrije zime, a u radu se koriste zastarelim mašinama bez zaštite, što poneka završava ozbiljnim povredama sa sakaćenjem.

Takvi uslovi vladaju i u jednoj od najozloglašenijih kaznenih kolonija, takozvanoj Kaznenoj koloniji br. 2 u Bobrujsku, gde su beloruske vlasti držale bivšeg predsedničkog kandidata Andreja Sanikova, kao i aktivistu i ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade Alesa Bialiackog.

Osim Kaznene kolonije br. 5, pored Ivacevičija, dve su pilane u koje se dopremaju drva koje su posekli i obradili zatvorenici, od kojih mnogi i rade u pilanama. Dokumenti koje je dobavio “Earthsight” otkrivaju da te dve pilane, direktno I indirektno snabdevaju velike evropske prodavače nameštaja, što je znalo i Veće za nadzor šuma (FSC), međunarodna neprofitna organizacijai koja kompanijama i poslovnim subjektima širom sveta izdaje sertifikate o odgovornom i etičkom upravljanju šumama.

Istraga je otkrila i da svi nacionalni parkovi pod upravom Lukašenkovog direktorata uredno imaju dozvole FSC od 2014.

Sertifikat je dobio i Nacionalni park Belovežskaja Pušča, iz kojeg su zatvorenici Kaznene kolonije br. 5 sekli drva i dostavljali ih državnoj drvnoj kompaniji Ivacevičdrev, koja je snabdevala čak i IKEA-u.

IKEA je u međuvremenu, nakon ruske invazije, prekinula sav uvoz iz Belorusije, a FSC je prestao da izdaje ili je potiho povukao sve svoje sertifikate u Belorusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu