Odmazda Rusije?

Vatikan -- Internet stranica Vatikana bila je sinoć nedostupna nakon "abnormalnih pokušaja pristupa", objavila je pres služba Svete Stolice.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Prema rečima ukrajinskog ambasadora, reč je o ruskom hakerskom napadu.

"Tehnička istraga bila je u toki zbog neuobičajenih pokušaja pristupa stranici", rekao je za francusku agenciju AFP direktor vatikanske pres službe Mateo Bruni.

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, u sredu poslepodne nekoliko vatikanskih web stranica bilo je van mreže nekoliko sati, a službena web stranica vatican.va bila je nedostupna do sredine večeri.

Ovaj navodni hakerski napad dolazi dan nakon oštrih reakcija Rusije, koja je izrazila svoje "ogorčenje" nakon izjava pape Franje o ulozi ruskih etničkih manjina u sukobu u Ukrajini.

U intervjuu koji je u ponedeljak objavio američki crkveni časopis “Amerika”, Papa je govorio o "okrutnosti" s kojom se Ukrajina suočava u vezi ruske ofanzive, posebno ukazujući na Čečene i Burjate.

Za ukrajinskog ambasadora nema dileme da je “napad” na stranice Vatikana delo ruskih hakera. “Ruski teroristi danas diraju stranice države Vatikan. Mnoge web stranice različitih struktura rimske kurije postale su nedostupne”, objavio je ukrajinski veleposlanik u Vatikanu, Andrii Juraš.

"Ruski hakeri ponovno pokazuju pravo lice ruske politike", dodao je on, rekavši da je to "odgovor na najnovije izjave" Pape.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu