Direktna poruka Turskoj: Upozoreni ste; Stigli i Rusi, gledaju preko nišana

Vašington -- Ministar odbrane SAD Lojd Ostin upozorio svog turskog kolegu Hulusi Akara da se Vašington protivi novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji.

Izvor: B92, M. S.
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ostin je tom prilikom rekao i da je zabrinut zbog eskalacije situacije u regionu, saopštio je Pentagon.

On je u telefonskom pozivu takođe izrazio saučešće zbog napada u Istanbulu 13. novembra, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

On je naglasio da ze zabrinut zbog eskalacije sukoba u severnoj Siriji i Turskoj, uključujući nedavne vazdušne napade, od kojih su neki direktno ugrozili bezbednost američkog osoblja koje sarađuje sa lokalnim partnerima u Siriji u borbama protiv Iskamske države, navodi se u saopštenju.

Rusi poslali pojačanje, Turci ih gledaju preko nišana

S druge strane Rusija je juče rasporedila svoje trupe u oblast severne Sirije koju kontrolišu kurdski borci i vladine trupe, objavili su ratni posmatrači iz te regije.

Ovaj potez Moskve dolazi nakon što je Ankara 20. novembra izvela vazdušne napade na kurdske ciljeve u Siriji i Iraku, nedelju dana nakon terorističkog napada u Istanbulu za koji su okrivljeni kurdski militanti, koji su negirali odgovornost.

Stanovnici Tal Rifata, grada koji drže Kurdi severno od Alepa, rekli su za AFP da su pojačanja ruskih trupa stigla u grad, prenosi portal "The Defence post".

Tal Rifat se nalazi 15 kilometara južno od granice sa Turskom. Kurdske snage kontrolišu grad i okolna sela, a ruske trupe su već bile prisutne u tom području.

Stanovnici su rekli da su ruske snage postavile blokade na putevima u obližnjem selu odvajajući ga od položaja pod kontrolom turskih snaga i sirijskih pobunjenika.

Pro-turske snage kontrolišu oblasti koje okružuju Tal Rifat sa severa, dok sirijske trupe koje podržava Rusija kontrolišu zone uglavnom na jugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu