I Nemačka, zvanično: Genocid

Nemački Bundestag proglasio je Holodomor, odnosno izgladnjivanje Ukrajinaca tokom zime 1932-1933. godine, ''genocidom''.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.12.2022.

07:16

I Nemačka, zvanično: Genocid
EPA-EFE CLEMENS BILAN

Reč je o periodu kada je Ukrajina bila pod SSSR-om na čijem je čelu bio Josf Staljin, kada je preminulo nekoliko miliona ljudi.

"Iz današnje tačke gledišta, gledano istorijski i politički, genocid je očigledan", navodi se u saopštenju Bundestaga.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zahvalila je na Tviteru svima koji su doprineli da se o pitanju Holodomora raspravlja u Bundestagu.

''U Holodomoru je umrlo na milione Ukrajinaca sistematskim izgladnjivanjem. Hvala (ministru spoljnih poslova Ukrajine) Dmirtu Kulebi na njegovom doprinosu da ovaj zločin nazovemo njegovim današnjim imenom - genocidom'', napisala je Berbok na Tviteru.

Parlamenti Rumunije, Irske i Moldavije proglasili su prošle nedelje Holodomor genocidom nad Ukrajincima.

Ukrajina svake godine obeležava sećanje na žrtve Holodomora četvrte subote u novembru, a ove godine, taj datum je bio 26. novembar.

Ukrajinski list ''Kijev independent'' navodi da je Ukrajina pokušavala da se Holodomor međunarodno prizna kao čin genocida, i da je do sada više od 20 zemalja Holodomor proglasilo genocidom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: