"Zabrinuti smo, žalimo, Srbija..."

EU će na decembarskom ministarskom sastanku izraziti "duboku zabrinutost" zbog nazadovanja Srbije po pitanju usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 01.12.2022.

12:40

EPA-EFE Andrej Cukic

"Savet (EU) duboko žali zbog nazadovanja Srbije u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno neusklađivanje sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i njeno spoljnopolitičko delovanje suprotno zajedničkom pristupu EU", stoji u nacrtu zaključaka koji će biti usvojen na sastanku Saveta opštih poslova, navodi RSE.

Savet će takođe uzeti u obzir podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojenim kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine, kao i druge relevantne korake.

Radio Slobodna Evropa ima uvid u nacrt zaključaka koji će usvojiti Savet opštih poslova na nivou evropskih ministara država članica EU na sastanku koji će biti održan 13. decembra.

Ministarski sastanak u decembru se redovno posvećuje zemljama koje su u procesu proširenja. Zaključke koje usvoje ministri nadležni za evropska pitanja, potom potvrde i šefovi država i vlada EU na samitu koji se održava neposredno nakon susreta ministara.

Naredni samit EU je zakazan za 15. i 16. decembar.

U zaključcima će se istaći i "snažno očekivanje" Unije da Srbija ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i da pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta.

Kako stoji u nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni 13. decembra, ministri EU će pozdraviti činjenicu da je nova Vlada Srbije afirmisala integraciju u EU kao svoj strateški cilj. Međutim, ovim dokumentom će se tražiti da se ova afirmacija dokaže konkretnim aktivnostima.

"Posebno u kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti. Savet takođe poziva srpske vlasti da objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju na sprečavanju i suzbijanju svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama u svim medijskim kanalima", navodi se u nacrtu zaključaka, prenosi portal Kosovo online.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: