Pitanje, tišina... Pa još malo tišine. Odgovora nigde VIDEO

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan novinar je upitao da li će Kina preispitati svoju politiku "nulta kovid" zbog besa naroda.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2022.

14:16

Pitanje, tišina... Pa još malo tišine. Odgovora nigde VIDEO
EPA-EFE/WU HONG

On je, na zaprepašćenje prisutnih, samo dugo ćutao umesto da odgovori.

Liđijan je potom zatražio da se pitanje ponovi, zatim je ponovo ućutao i na kraju odgovorio da to "ne odražava ono što se zapravo dogodilo".

On je rekao da Kina sledi "dinamičnu politiku nultog kovida" i izneo manje-više uobičajene fraze kineskih zvaničnika u odbranu ove, najblaže rečeno, kontroverzne politike. Povod za talas protesta u Kini bio je požar koji je u četvrtak izbio u stambenoj zgradi u Urumčiju, glavnom gradu provincije Sinđang. U požaru je stradalo najmanje deset osoba, a devet je povređeno jer zbog restriktivnih mera stanari nisu mogli da napuste zgradu i spasu se od požara.

Veliki delovi regiona Sinđang i njegove prestonice su u karantinu više od sto dana. Protesti su počeli u Urumćiju gde su stanovnici marširali do zgrade vlade i zahtevali prekid karantina.

Ljudi su izašli na ulice najvećih kineskih gradova, tražeći ukidanje drakonskih mera politike nulte kovida i uzvikujući donedavno nezamislive parole u ​​Kini, poput "Dole Komunistička partija!" ili "Dole Si Đinping!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: