Ukrajinci opet "udarili" na sveta mesta, imaju samo jedan cilj

Služba bezbednosti Ukrajine pretresla je danas manastir na zapadu zemlje u, kako tvrde, operaciji za suzbijanje "razornih aktivnosti ruskih specijalnih službi".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Navodi se da je fokus pretresa provera informacija o mogućoj upotrebi eparhije kao centra "ruskog sveta", tj. na sprečavanju da se prostorije crkve koriste za skrivanje ilegalnih predmeta.

Fokus je bio i na zaustavljanju "terorističkih akata", a ukrajinska služba bezbednosti je prošle sedmice saopštila da je pretraženo 350 zgrada koje pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i provereno 850 ljudi.

U poslednjem pretresu, služba bezbednosti je saopštila da je izvršila inspekciju manastira u Mukačevskoj eparhiji u Zakarpatju, ne bi li proverila žitelje manastira "u vezi njihovog učešća u nezakonitim radnjama na štetu državnog suvereniteta Ukrajine".

Dodali su da su pronašli velike sume gotovine i proruske literature, ali nisu otkrili da li je neko pritvoren.

Potraga u pravoslavnoj crkvi u Zakarpatju, bila je, kako navodi Rojters, poslednja u nizu racija sprovedenih prošle nedelje jer je Ukrajinska pravoslavna crkva najavila u maju formalni prekid veza za Moskvom, ali je i dalje optuživana za tajnu saradnju sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu