"Zaustaviti Ruse na Zapadnom Balkanu"

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da je potrebno "zaustaviti Ruse“ na Zapadnom Balkanu i povećati "evropsko prisustvo".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Alexandros Michailidis
Ilustracija: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Antonio Tajani prisustvuje sastanku šefova diplomatija zemalja NATO-a u Rumuniji.

"Pre svega, treba da zaštitimo sve zemlje na Zapadnom Balkanu, kao i one koje su najbliže Ukrajini. Potrebno je veće prisustvo na Zapadnom Balkanu", rekao je Tajani.

Podsećajući da je prošle sedmice boravio u poseti Beogradu i Prištini, šef italijanske diplomatije je naglasio da je stabilnost u regionu važna za "mir i zaustavljanje ilegalnih migracija“.

"Takođe treba da zaustavimo Ruse na Zapadnom Balkanu. Potrebno nam je više Evrope – to je nova italijanska strategija – pojačati prisustvo u tom regionu", poručio je Tajani.

Ranije je ministar odbrane Italije Guido Krozeto saopštio da italijanske vlasti rade na tome da organizuju u Rimu sastanak predstavnika rukovodstva Srbije i nepriznatog Kosova kako bi razgovarali o načinima izlaska iz krize.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a održava se u Bukureštu 29. i 30. novembra. Na samitu će se razgovarati o situaciji u Ukrajini, ulasku Švedske i Finske u NATO, kao i jačanju vojnog potencijala Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu