Zaharova podsetila na bombardovanje: NATO nisu brinuli problemi srpskog naroda

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je Zapad na reči bivšeg portparola NATO-a 1999. tokom napada na Jugoslaviju.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2022.

08:24

Zaharova podsetila na bombardovanje: NATO nisu brinuli problemi srpskog naroda
EPA-EFE/Dejan_Tasic

Naime, Džejmi Šej je 1999. godine opravdao ciljane napade na infrastrukturu Jugoslavije usled kojih su civili ostajali bez struje i vode.

"Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju i službenicima Bele kuće za sećanje", napisala je Zaharova na Telegramu i navela citat bivšeg predstavnika Alijanse od 25. maja 1999. godine.

Upitan zašto NATO lišava građane zemlje, struje i vode, Šej je odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda. Takođe je isticao da su jugoslovenske vlasti trebalo da prihvate uslove Alijanse kako bi prestalo bombardovanje infrastrukture.

"Ako Milošević zaista hoće da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi jeste da prihvati uslove NATO-a i mi ćemo prekinuti ovu kampanju. Dok to ne uradi, nastavićemo da napadamo ciljeve koji snabdevaju njegovu vojsku strujom. Ako to bude imalo posledice po stanovništvo, to je problem Miloševića. Prekid vodosnabdevanja i struje koriste se protiv naroda Srbije, a mi smo ih 'isključili' zauvek ili na duže vreme zarad života 1,6 miliona Kosovara koji su proterani iz svojih domova i čiji su životi ozbiljno ugroženi. Neće se svima dopasti ova razlika, ali ta razlika je za mene ključna", rekao je svojevremeno predstavnik NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: