A za Prištinu nagrada: EU ukida vize

Brisel -- Savet EU i Evropski parlament počinju pregovore o ukidanju viza za građane Kosova i Metohije, odlučili su danas ambasadori zemalja članica EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Prema nacrtu, uredba omogućava nosiocima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na 90 dana u bilo kom periodu od šest meseci.

Prema stavu Saveta, bezvizni režim bi se primenjiivao od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji EU uvodi iduće godine za građane trećih zemalja uključujući tu i Zapadni Balkan, a u svakom slučaju najkasnije od 1. januara 2024 godine.

Savet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja. Na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština.

“Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom”, potseća Savet EU I dodaje da će Komisija nastaviti da aktivno prati sprovođenje reformi, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu