Konačno priznali: "Stotine poginulih, ne znam tačan broj"

Šef katarskog Svetskog prvenstva Hasan Al-Tavadi prvi put je potvrdio da je stotine radnika migranata poginulo tokom građevinskih radova u vezi sa prvenstvom.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Reč je, kako je rekao, o 400 do 500 radnika, što je neuporedivo veća cifra od one koju su ranije naveli katarski zvaničnici.

U intervjuu sa Piersom Morganom koji je emitovan na TalkTV u ponedeljak, Al-Thavadi je upitan o broju smrtnih slučajeva radnika migranata kao rezultat rada u vezi sa svetskim prvenstvom i rekao: "Procena je oko 400, između 400 i 500. Nemam tačan broj, to je nešto o čemu se razgovaralo. I jedna smrt je previše, to je tako", rekao je on.

"Mislim da se svake godine poboljšavaju zdravstveni i bezbednosni standardi na gradilištima, barem na našim gradilištima, gradilištima Svetskog prvenstva, onima za koje smo mi odgovorni. Apsolutno", rekao je on.

Ranije u novembru, jedan vladin zvaničnik rekao je za CNN da je bilo tri smrtna slučaja u vezi sa radom na stadionima Svetskog prvenstva i 37 smrtnih slučajeva koji nisu povezani sa radom na samim gradilištima stadiona. Ove brojke je ponovio i portparol katarskog Vrhovnog komiteta za isporuku i sukcesiju.

Prošle godine Gardijan je objavio cifru od 6.500 mrtvih radnika

Gardijan je, međutim, prošle godine izvestio da je 6.500 radnika migranata iz južne Azije umrlo u Kataru od kada je toj zemlji dodeljeno Svetsko prvenstvo 2010. i da je većina mrtvih radnika bila uključena u opasan posao za niske plate, često na ekstremnim vrućinama.

Ali taj izveštaj nije povezao svih 6.500 smrtnih slučajeva sa infrastrukturnim projektima Svetskog prvenstva.

Prošle godine, Al-Thavadi je osporio tu cifru i rekao za CNN da je cifra Gardijana senzacionalistički i obmanjujući naslov i da izveštaju nedostaje kontekst.

U međuvremenu, zvaničnik katarske vlade rekao je za CNN prošlog meseca da se broj od 6.500 smrtnih slučajeva koji se pripisuje Svetskom prvenstvu zapravo odnosi na sve smrtne slučajeve stranih radnika u zemlji u periodu od 10 godina.

"Ovo nije tačno i zanemaruje sve druge uzroke smrti, uključujući bolest, starost i saobraćajne nesreće. Takođe ne prepoznaje da je samo 20% stranih radnika u Kataru zaposleno na gradilištima."

Otkako je Katar dobio Svetsko prvenstvo 2010. godine, mnogi radnici migranti su se suočili sa kašnjenjem ili neisplaćenim platama, prinudnim radom, dugim satima na visokim temperaturama i drugim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu