Rat će se promeniti; "Nije isto kada vojnik u rovu zna da njegova porodica..."

Zima će, prema oceni vojnog analitičara Vlada Radulovića, svakako uticati na dalji razvoj rusko-ukrajinskog rata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Roman Chop
Tanjug/AP Photo/Roman Chop

Kako Radulović kaže, to će se desiti prvo zbog pripreme ljudstva i tehnike za delovanje u teškim zimskim uslovima, a i zbog energetskog sektora u Ukrajini, koji je razoren nakon dejstva ruskih oružanih snaga.

"I Ukrajinci i Rusi baštine istu vojnu školu, a baštine i problem ili ako se može tako reći benefit zime, jer i jedni i drugi i te kako znaju šta znači jaka zima, tako da koliko to moze biti prednost ili otežavajuća okolnost jedne strane, isto može biti i druge", kaže Radulović.

Pitanje je, dodaje, i do koje će niske temperature moći da se uspešno koristi oprema i tehnika, a na sve to, neophodno je dodati i faktor koji se tiče civilnog stanovništva, jer nije isto kada vojnik u rovu zna da se njegova porodica smrzava i da nema struju, što utiče na moral.

Kada je reč o stanju na frontu, kaže da nakon oslobađanja Hersona, zbog terena kakav jeste, uskoro ne očekuje ofanzive sličnog formata.

"Na delovima fronta je blato do metar dubine i oklopne mehanizovane jedinice se veoma otežano kreću pa je teško raditi manevre na takvom terenu. Zato opet svedočimo nečemu što smo već videli, a to je besomučna upotreba artiljerije i sa jedne i sa druge strane i čini mi se da se ponovo vraćamo na taj segment", ističe sagovornik Tanjuga.

Prema njegovim rečima dejstva su sada prisutna gotovo duž cele linije fronta, ali veće operacije bi trebalo očekivati na proleće.

Govoreći o današnjem sastanku ministara NATO-a u Bukureštu, Radulović kaže da Ukrajina svakako može očekivati pomoć ove alijanse i da je u ovom trenutku najveće pitanje i izazov kako u obezbediti dovoljno granata za artiljeriju, minobacačkih mina, kao i municije za streljačko naoružanje.

" To je jedan segment, a drugi je pitanje protivvazduhoplovne odbrane, odnosno savremenih PVO sistema koji bi trebalo ili moglo da budu usporučeni Ukrajini. Sa druge strane biće važno još jedno pitanje, a to je jačanje istočnog krila NATO-a", kaže Radulović.

Naglašava da se to ne odnosi samo na tri baltičke zemlje i pribaltičku Poljsku, gde su godinama unazad raspoređene borbene trupe, već i na Mađarsku, Slovačku, Bugarsku i Rumuniju.

I dok se, kako kaže, na svakom kraju sveta prevrćui zaboravljeni magacini i otvaraju poslednje skrivene kutije kako bi se našla municija i naoružanje za Ukrajinu, od pregovora o miru dve zemlje smo još daleko.

Pročitajte još:

Ovo će trajati godinama?

"Mi radimo jedino što možemo. Bombardujemo, bombardujemo, bombardujemo. A inače smo divni ljudi" VIDEO

"Raspoloženje Ukrajinaca je i dalje takvo da ne žele da bilo šta primiruju sa Rusima, što se može i razumeti jer oni brane svoju zemlju i percipiraju rusku agresiju kao agresiju i okupaciju dela njihove teritorije. S druge strane postoji njihova opravdana bojazan da bi Rusija eventualno primirje mogla iskoristiti da zapravo osveži i pregrupiše svoje snage i osmisli novu strategiju", ističe on.

Dodaje da su Rusi sada u situaciji da poraze koje doživljavaju svojoj javnosti pokušavaju da objasne kao da su to neke vrste, kako oni kažu pregrupisavanja i taktičkog povlačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu