Pale teške reči. Zlatna era je završena

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je takozvana "zlatna era" odnosa sa Kinom završena, objavio je danas Bi-Bi-Si.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

08:25

Pale teške reči. Zlatna era je završena
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY / POOL

U svom prvom spoljnopolitičkom govoru, Sunak je ocenio da su bliže ekonomske veze između Velike Britanije i Kine prethodne decenije bile naivne.

Sunak je rekao da Velika Britanija sada treba da zameni priželjkivanje čvrstim pragmatizmom prema konkurentima. Britanski premijer je napomenuo da se globalni značaj Kine ne može zanemariti. Sunak je pred poslovnim liderima i ekspertima za spoljnu politiku rekao da je, Kina suočena sa protestima, "izabrala da se dalje obračunava, uključujući i napad na novinara Bi-Bi-Si-ja".

Sunak se suočio sa pritiskom Torijevaca da pooštri stav Velike Britanije prema Kini otkako je prošlog meseca preuzeo dužnost lidera Konzervativne partije i britanskog premijera.

Sunakov govor na banketu lorda gradonačelnika u Londonu usledio je nakon protesta u Kini tokom vikenda protiv strategije nulte tolerancije prema korona virusu koja se sprovodi u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: