"Velika Albanija – velika pretnja"; Kurti: Statusno pitanje KiM je završeno VIDEO

Cela Evropska unija ima hitan interes za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

19:00

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

"Za to su se pripremali, davali su se predlozi. Srećan sam jer je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i prihvata se. Francusko-nemački predlog je dobra polazna osnova", rekao je Frank-Valter Štajnmajer.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" izjavio da ne bi išao u Brisel da pregovara o registarskim tablicama, već radi sveobuhvatnog dogovora.

"Postoje principi i vrednosti kojih se pridržavam. Ne idemo u Brisel da pregovaramo za policajce, tužioce, carinike i šefove zemljišno-knjižnih službi. Tu smo kao predstavnici dve države koje pregovaraju o normalizaciji odnosa. Reč je o dijalogu za sporazum u principu, a ne samo o dijalogu o upravljanju krizom. Ne bih išao u Brisel da je reč samo o registarskim tablicama. Gospodin Borelj je insistirao da samo potpišemo izjavu o registarskim tablicama i tvrdimo da je to veliki uspeh. To je bio glavni nesporazum koji sam imao sa njim. Dogovor je postignut ne samo da bi se deeskalirala napeta situacija između Kosova i Srbije, već i da bi počeli pregovori za konačni sporazum, koji mora da bude postignut pre proleća 2023. godine", izjavio je Aljbin Kurti.

Pitanje statusa Kosova i za Srbiju je zavšeno, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Može da ide u Brisel kad god hoće i koliko god hoće, to je njegova volja. Je li rekao da je, što se njega tiče, statusno pitanje završeno? Da vam ponovim, i što se mene tiče statusno pitanje je odavno završeno u skladu sa poveljom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i rezolucijom 12 44", rekao je predsednik Vučić.

Sa stanovišta međunarodnog prava, do ujedinjenja Albanije i Kosova ne može da dođe sve dok Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, ocenio je profesor Enver Bitići. Pre toga, Kosovo ne može da se ujedini ni sa Albanijom, ni sa Makedonijom, ni sa Crnom Gorom, precizirao je Bitići. Da bi se Kosovo pridružilo drugoj zemlji, zemlja od koje se otcepljuje i zemlja kojoj se pridružuje, kao i njihovi građani, moraju da se saglase. "U ovom slučaju Srbija mora da se saglasi", kaže Bitići.

Politička unija Kosova i Albanije je ne samo moguća, već i neizbežna i da nije daleka budućnost, uveren je istoričar Durim Abdulahu. Neophodni koraci u tom pravcu su zajednički sastanci dveju vlada i parlamenata. "Verujem da je politički interes i Kosova i Albanije da imaju neku vrstu političke unije", rekao je Abdulahu.

"Velika Albanija je velika pretnja miru na Balkanu i jedino što može sačuvati mir je srpski svet", poručio je lider pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

"Ujedinjeni Srbi garant su da se ujedinjeni Albanci neće širiti na prostore u kojima ne žive. Balkan će biti uspešan i miran onoliko koliko se bude rešavalo nacionalno pitanje naroda koji tu žive. Zato je srpski svet uslov opstanka srpskog naroda i osnovni zadatak ove generacije srpskih političara", poručio je Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: