Pre pet godina Praljak je popio otrov u sudnici u prenosu uživo

Na današnji dan, 29. novembra 2017. godine, zakazana je drugostepena presuda hercegovačkoj šestorki, vojnim i civilnim rukovodiocima, tzv. Herceg-Bosne.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

11:02

Pre pet godina Praljak je popio otrov u sudnici u prenosu uživo
EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

Među šestoricom optuženih bio je i general Slobodan Praljak, koji je neko vreme bio general hrvatske vojske.

Kada je sudija u Hagu pročitao da je Praljkova krivica potvrđena, general je dramatično izjavio da on nije ratni zločinac i da je s prezirom odbacio presudu i popio otrov na televiziji uživo.

Tim činom Praljak je definitivno ušao u istoriju, ali ipak nije zaboravljeno da je odgovoran za niz strašnih zločina u Bosni i Hercegovini za koje je osuđen u Hagu.

Hrvatska nacionalistička desnica odmah ga je proglasila za nacionalnog heroja, premijer Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović žestoko su kritikovali presudu, u Lisinskom je održana komemoracija Praljku, ali nekoliko godina nakon svega toga dotični je skoro zaboravljen u Hrvatskoj.

Umro je kao ratni zločinac

Iako duboko upleten u sve ovo, kao i u udruženi zločinački poduhvat sa Tuđmanom, Šuškom i drugima, što je i navedeno u presudi, Praljak je imao potpuno nerealnu sliku o sebi kao velikom ratniku i plemenitom borcu, i bilo je sasvim logično da je odmah dobio čin generala, iako nije imao vojnog iskustva. Za čoveka koji je imao takvu sliku o sebi, realnost je bila najveći neprijatelj, pa ne čudi što nije pristao da bude proglašen ratnim zločincem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: