"Jedinica iz vladanja - ponavlja se razred"

Danas je u Ministarstvu prosvete oformljena Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: unijasprs

Utorak, 29.11.2022.

14:33

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Uniju SPRS je predstavljala Jelena Tomić, koordinator Pravnog tima. Grupa je formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, posle poslednjeg talasa nasilja u srpskim školama. Pored predstavnika sindikata, Društva direktora i različitih ministarstava Vlade Srbije, grupu čine i stručnjaci iz oblasti psihologije i bezbednosti.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o promeni podzakonskih akata koji se bave nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Napravljen je plan rada da bi pravilnici bili promenjeni do 20. decembra ove godine, što je zahtev samog ministra prosvete.

Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitno- disciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara, logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga. Ono na čemu insistiramo je bolja saradnja škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: