Nemačka u problemu. Gde je zapelo?

Berlin -- Nemačka opozicija optužila je vladu za pasivnost u nabavci municije za vojsku.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Istovremeno je namenska industrija saopštila da vlada ove godine jedva da je naručila nešto municije, oružja i opreme.

Ministarka odbrane Kristine Lambreht je inertna, rekao je zamenik šefa poslaničke grupe demohrišćana Johan Vadeful.

"Bez dovoljno municije, nijedna vojska na svetu nije operativna. Zbog toga je neverovatan neuspeh to što do danas ministarka Lambreht očigledno nije učinila nešto da zaustavi krizu municije u Bundesveru," rekao je Vadeful za dpa u ponedeljak.

Sada kabinet kancelara pokušava da organizuje sastanak, "na kome očigledno neće učestvovati ni kancelar ni ministarka."

"Devet meseci pošto je kancelar najavio preokret jasno je da je to bila samo neobavezna priča, koja do sada nema rezultat," rekao je Vadeful aludirajući na govor predsednika vlade Olafa Šolca po početku rata u Ukrajini, kada je obećao velika ulaganja u vojsku.

"Nebitno je da li je razlog nekompetentnost ili nezainteresovanost, jer je rezultat poguban za Bundesver i bezbednost naše zemlje i naših saveznika," naveo je Vadeful.

Kabinet kancelara je u ponedeljak trebalo da počne sa razgovorima sa proizvođačima na temu kako pokrenuti proizvodnju.

Vlada o trenutnim zalihama municije ne daje informacije, pozivajući se na poverljivost. Prema ranijim podacima, u zavisnosti od intenziteta borbe, ima je dovoljno tek za nekoliko dana.

Vlada je u ponedeljak bila rezervisana kada je reč o sastanku u kabinetu kancelara. Portparol Štefen Hebeštrajt okarakterisao ga je kao "rutinski."

Neposredno posle govora kancelara u februaru, ministarstvo odbrane je od 250 kompanija zatražilo da mobilišu sve mogućnosti da Bundesver bude "spreman za akciju" što je pre moguće, rekao je za dpa Hans Kristof Acpodijen, šef Saveznog udruženja nemačke bezbednosne i odbrambene industrije.

Kompanije su za nedelju dana, dodao je, dostavile ponude za neophodne rezervne delove, municiju i drugu robu u vrednosti od oko 10 milijardi evra.

"Međutim, u narednim nedeljama i mesecima, teško da se moglo nešto naručiti jer je u vladi još važio režim 'privremenog upravljanja budžetom,'" rekao je Acpodijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu