Otrovan je; a ko je sledeći? Drama u Belorusiji – Lukašenko u panici

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej iznenada je preminuo pre dva dana u 64. godini, javila je državna novinska agencija Belta.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 28.11.2022.

16:13

Otrovan je; a ko je sledeći? Drama u Belorusiji – Lukašenko u panici
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEVL / POOL

On je početkom prošle nedelje učestvovao na konferenciji Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) – vojnog saveza nekoliko postsovjetskih država – u Jerevanu, a danas je trebalo da se sastane sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Pre predsedničkih izbora i masovnih antivladinih protesta u Belorusiji 2020. godine, Makej je bio jedan od inicijatora nastojanja da se poboljšaju odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama i kritikovao je Rusiju.

Ali nakon što su protesti počeli, on je naglo promenio stav, tvrdeći da su demonstracije inspirisane zapadnim agentima.

"Šokirani smo vestima o smrti šefa Ministarstva spoljnih poslova Republike Belorusije Vladimira Makeja", objavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Nižu se teorije o smrti

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL
Pošto nije poznato da je bolovao od bilo kakve hronične bolesti, pojavile su se različite teorije oko njegove iznenadne smrti.

Neki izveštaji kažu da je imao srčani udar i da je njegova smrt potresla beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji se sada "plaši za sopstvenu bezbednost".

Biznismen rođen u Rusiji, sada u egzilu u Izraelu, Leonid Nevzlin tvrdi da je Makej "preminuo od posledica trovanja otrovom razvijenim u specijalnoj laboratoriji FSB-a". On je citirao izvore za koje tvrdi da su bliski ruskim specijalnim službama, tvrdeći: "Klinička slika u takvim slučajevima odgovara smrti od moždanog udara ili srčane insuficijencije".

Nevzlin tvrdi da teoriju o trovanju "potkrepljuje činjenica da 64-godišnji zvaničnik nije imao zdravstvenih problema, da je vodio aktivan način života i da je pravio planove za budućnost".

On je citirao neimenovanog ruskog toksikologa koji je navodno rekao da je "veoma lako otrovati čoveka tako da svi misle da je umro prirodnom smrću".

"Lukašenko u panici"

"Smrt Makeija, u suštini drugog po važnosti čoveka u zemlji, izazvala je paniku u krugovima beloruske nomenklature. Ali najviše je bio potresen diktator Lukašenko. On je naredio da mu se smene kuvari, sluge i čuvari. Lukašenkova deca su dobila dodatna sigurnost. Diktator nikome ne veruje", tvrdi Nevzlin.

Nevzlin je zaključio da se Lukašenko plaši da mu njegov navodni saveznik Putin priređuje "veličanstvenu sahranu".

Poslednji susret sa nadbiskupom

Poslednji sastanak koji je Makei održao pre smrti bio je 25. novembra, kada se sastao sa apostolskim nuncijem u Belorusiji, nadbiskupom Antom Jozićem, Hrvatom rođenim u Trilju. Glavna tema bila je 30. godišnjica diplomatskih odnosa Belorusije i Svete Stolice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: