Savetnik kancelara Šolca: Bez reforme EU nema proširenja

Proširenje EU je moguće samo ako ovaj proces bude praćen reformom Unije, izjavio je Jorg Kukies, državni sekretar u nemačkoj vladi.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

“Nemačka će pristati na pristupanje novih država članica samo ako ovaj proces bude praćen reformom EU, kako se ne bi ugrozila sposobnost EU da deluje”, rekao je Kukies državni sekretar u nemačkoj vladi i najviši savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca, piše danas evropski portal Euraktiv, citirajući izjavu datu na konferenciji u Berlinu u organizaciji portala.

Prema njegovim rečima, uspeh reforme EU bi se svodio na "koliko teško pregovaramo” i "koliko jasno komuniciramo da ćemo proširenje dozvoliti samo ako dođe do institucionalnih reformi”.

"Kao njemačka vlada, imamo vrlo jasne stavove o tome, a odgovor je da nam je potrebna institucionalna reforma, bar istovremeno sa proširenjem“, kazao je on.

Kancelar Šolc je, u govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu krajem avgusta, rekao da ugovori "nisu isklesani u kamenu“ i da je potrebno da se pređe sa jednoglasnog na većinsko glasanje u oblasti spoljne ili poreske politike, nešto što se može napraviti u okviru postojećeg ugovora EU.

Za Nemačku je važno da EU bude reformirana, a koalicioni sporazum čak obavezuje vladu da se zalaže za razvoj EU kao evropske federacije.

Euraktiv precira da je nemačka vlada je od tada usvojila "pragmatičniji“ pristup, koji traži institucionalnu reformu u okviru postojećeg sporazuma.

Ako ne bude moguće promeniti ugovore EU, ovo bi ipak predstavljalo „ogromnu dalekosežnu institucionalnu reformu“, rekao je Kukies.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu