Moskva: Sada? Teško...

Isključujem mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u sadašnjim uslovima, naveo je generalni sekretar ODKB Stanislav Zas

Izvor: RT.rs

Ponedeljak, 28.11.2022.

09:16

Moskva: Sada? Teško...
EPA/SERGEI ILNITSKY POOL

Generalni sekretar Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) je izjavio da je upotreba nuklearnog oružja isključena, u sadašnjoj teškoj i veoma napetoj situaciji, i da bi sve zemlje trebalo da shvate katastrofalne poosledice takvog koraka.

"Što se tiče upotrebe nuklearnog oružja, imamo samo jednu državu od država članica ODKB koja ima nuklearno oružje - Rusku Federaciju. Vojna doktrina Ruske Federacije predviđa slučajeve u kojima se nuklearno oružje koristi. Verujem da je i u sadašnjoj teškoj i veoma napetoj situaciji upotreba nuklearnog oružja je isključena ako svi subjekti svetske politike, a ne samo Rusija, shvate moguće katastrofalne posledice ovakvih koraka", kazao je Zas u intervjuu za belorusku televiziju ONT, a prenosi Raša tudej na srpskom.

Zas je skrenuo pažnju i na značaj biološka bezbednosti.

"Mi se ranije uopšte nismo bavili ovom temom. Ali sada vidimo da se pojavljuju određene pretnje. I ove godine smo iskoristili priliku u pravnom okviru da se bavimo ovim pitanjima: na samitu je odlučeno da se formira koordinacioni savet za biološku bezbednost. Razgovaraćemo i o biolaboratorijama", rekao je Zas.

Generalni sekretar je istakao da, pošto pojedine zemlje ODKB vide pretnju u ovoj oblasti, važna je koordinisana stručna procena unutar ove organizacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da Moskva nikada nije govorila o upotrebi nuklearnog oružja i da se teza o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije koristi za negativan uticaj na zemlje koje su prijatelji Ruske Federacije.

Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN, takođe je u pismu generalnom sekretaru organizacije Antoniju Guterešu naveo da Rusija nije planirala niti planira da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

Pres sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da u Rusiji niko ne govori o nuklearnom oružju, već da je to narativ Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: