Rusi napuštaju nuklearku Zaporožje? Oglasila se gradska uprava

Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru ostaje pod kontrolom Rusije , saopštila je gradska uprava, komentarišući spekulacije medija.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Mediji aktivno šire lažne vesti da Rusija, navodno, planira da se povuče iz Energodara i napusti Zaporšku nuklearnu elektranu. Ta informacija nije tačna", navodi se u saopštenju administracije, objavljenom na njenom Telegram kanalu.

Kao jedan od dokaza, administracija je navela saopštenje da planiraju da naprave rezervni izvor napajanja za Zaporošku nuklearnu elektranu. Pored toga, prošle nedelje su počeli radovi na prevođenju dva agregata na režim toplog isključenja za grejanje meštana Energodara.

Planski se, kako navode nadležni, osoblje prebacuje pod nadležnost ruske organizacije, zaposleni dobijaju pasoše Ruske Federacije.

"Zaposleni, uključujući operativno osoblje, potpisali su ugovore o radu sa novim poslodavcem. Osoblje dobija platne kartice Promsvjazbanke i, shodno tome, platu koja je veća nego u prethodnim ugovorima sa NAEK-om (ukrajinskim Energoatom)", navodi se u saopštenju.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu