Čeka nas famozni broj 35

Beograd -- Dogovor Beograda i Prištine oko preregistracije doneo je i momenat koji niko nije očekivao, najavu ažuriranja poglavlja 35 u okviru pregovora Srbije sa EU.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE Andrej Cukic
EPA-EFE Andrej Cukic

Iako poslednje, ovo poglavlje se smatra najosetljivijim i najvažnijim jer se tiče normalizacije odnosa sa Prištinom, a ubuduće bi u njegove redove, prema nekim tumačenjima, mogao da bude inkorporiran francusko - nemački predlog za rešavanje kosovskog čvora, piše Blic.

Izmene poglavlja 35 najavio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, 23. novembra, nakon postizanja dogovora Srbije i Kosova o registarskim tablicama.

“Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o sledećim koracima, da se predstave rezultati sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju”, rekao je Borelj.

Moglo bi da znači uključivanje francusko-nemačkog predloga koji bi time postao zvanični evropski predlog, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

“Uključivanje francusko-nemačkog predloga značilo bi i formalni kraj važenja Briselskog sporazuma, koji je omogućio otvaranje pristupnih pregovora sa EU, a koji je nakon skoro 10 godina ostao neispunjen u svom ključnom delu - do danas nije formirana ZSO”, ocenila je za RSE Grubješić.

Ovaj predlog izbačen je na scenu u septembru, nakon što je kosovski premijr Aljbin Kurti izazvao krizu odlukom da uvede reciprocitet oko ličnih dokumenata i tablica.

Tada su a francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc odlučili da ošalju svoje specijalne savetnike Emanuela Bona i Jens Plotnera u misiju spašavanja dijaloga.

Ubrzo je stigla i vest da nisu sedeli skrštenih ruku, i da je iz Pariza i Berlina poslat predlog za rešenje nesuglasica. Zvanični primerak tog plana do sada nije objavljen, ali se sve informacije o njegovoj sadržini svode na to, kako je potvrdio i predsednik Sebije Aleksandar Vučić, da Kosovu nudi ulazak u UN, a Srbiji ubrzan put ka EU i značajna finansijska sredstva.

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže za Blic da je dug put do najavljenih promena.

“Prvo bih napomenuo da Poglavlje 35 je dokument koji predstavlja zajedničku poziciju članica Evropske unije, uključujući i one koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Sastaviti zajedničku poziciju u kratkom roku nije jednostavno, treba puno stavova usaglasiti, tako da ne možemo očekivati brzu promenu ovog pregovaračkog poglavlja”, ističe Mijačić.

On dalje kaže da poglavlje 35 svakako treba da bude revidirano jer mnoga merila iz 2015. godine nisu više relevantna.

“Ako povezujemo promenu Poglavlja 35 sa Šolc-Makronovim planom (francusko-nemačkim ili Evropskim planom), više sam mišljenja da će se ta promena desiti nakon eventualnog usvajanja tog plana od strane pregovaračkih strana, pre svega Srbije (jer se na Srbiju odnosi Poglavlje 35) nego što to možemo očekivati tokom pregovora. Svakako verujem da će se nova verzija Poglavlje 35 odnositi na sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom i obavezama koje će Srbija preuzeti potpisivanjem takvog sporazuma”, ističe on.

Srbija, dodaje on, ne može napredovati ka članstvu u EU bez ispunjenja odredbi iz Poglavlja 35, a to poglavlje predstavlja stepen ispunjenja obaveza proisteklih iz Briselskog dijaloga i sporazuma o normalizaciji.

“Otuda su obaveze Srbije jasne i ne treba ih gledati kao dobitak ili gubitak već kao korak ka ispunjavanju potpisanih odredbi i približavanju članstvu u EU”, zaključuje Mijačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu