Makron će blokirati izbor Volasa za šefa NATO

Emanuel Makron navukao je gnev britanskih poslanika nakon što se saznalo da planira da blokira imenovanje Bena Volasa za generalnog sekretara NATO.

Izvor: Novosti

Nedelja, 27.11.2022.

18:04

Makron će blokirati izbor Volasa za šefa NATO
EPA-EFE/Christophe Petit Tesson / POOL

Francuski predsednik navodno namerava da stavi veto na imenovanje bilo kog britanskog ili turskog kandidata za mesto generalnog sekretara alijanse.

"Makronova anglofobija je razočaravajuća, ali on je barem dosledan", rekao je poslanik britanskih konzervativaca Endrju Bridžen.

Drugi poslanik iste partije primetio da pozicija Pariza dovodi u nezgodnu situaciju britanskog premijera Rišija Sunaka, koji je Makrona nazvao prijateljem.

Volas je sada na funkciji britanskog ministra odbrane.

The New York Times je objavio da su kandidati za mesto generalnog sekretara NATO - pored Volasa - zamenica premijera i ministarka finansija Kanade Kristija Frilend, premijerka Estonije Kaja Kalas, slovačka predsednica Zuzana Čaputova i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: