"Rusi će osloboditi ukrajinsku braću od neonacističkih vladara"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Evropa deo oživljavanja neonacizma širom sveta i da se to prikazalo u ukrajinskoj krizi.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
EPA-EFE/ RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

On je izjavio u dokumentarcu emitovanom danas, da Ukrajinci zaslužuju prijateljski odnos sa slovenskom braćom i da će biti oslobođeni od "neonacističkih vladara".

"Ukrajinski narod će biti oslobođen od neonacističkih vladara. Oni zaslužuju da žive u dobrom komšiluku, prijateljstvu, prosperitetu, uz slovensku braću", rekao je Lavrov u dokumentarnom filmu emitovanom na ruskom državnom televizijskom kanalu "Rosija-24", preneo je TAS S.

On je dodao da je Evropa deo oživljavanja neonacizma širom sveta i da se to prikazalo u ukrajinskoj krizi.

"Pretpostavljam da je Evropa deo oživaljavanja neonacizma. Teško je doneti drugačiji zaključak. Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je upitao zašto bi Ukrajina živela po modelu koji Rusija nameće. Međutim, nije pitao zašto Rusi koji žive u Ukrajini treba da žive po modelu koji su nametnuli neonacisti. To su očigledni dupli standardi. Ovo je, bez srama, došlo iz usta čoveka koji želi da bude vodeći političar Evrope. Nestvarno", dodao je Lavrov.

Ruski ministar ističe da Evropa igra u tandemu sa SAD i da EU nema skoro nikakvu nezavisnost jer je Vašington preuzeo kontrolu nad Briselom.

"Skoro da nemate nezavisne glasove u EU. Makron ponekad pokuša da unese ''stratešku autonomiju'' EU. Niko im neće dati da stvore bilo kakvu autonomiju, još majne stratešku", naglasio je Lavorv.

Lavrov je rekao da evropski lideri ohrabruju ukrajinske vlasti da ističu neonacističke manifestacije.

On je naveo je da predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg redovno govore da se u Ukrajini brane evropske vrednosti, a Volodimir Zelenski brani "slobodu i demokratiju".

"Po istom principu, oni su podržali, suštinski, neonacistički puč 2014. godine, koji je imao za cilj da ukine sve rusko na ukrajinskoj teritoriji. Usledili su brojni zakoni u kojima se zabranjuje rusko obrazovanje, ruski mediji i kultura. Danas, oni podržavaju slogane prema kojima Zelenski sprovodi svoju kampanju i pravila", rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu