Francuska "uljez"? Makron "napao i vređao"

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da njegova zemlja ne želi da Francuska učestvuje u mirovnim pregovorima sa Jermenijom.

Izvor: index.hr

Petak, 25.11.2022.

14:12

Francuska
EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT

Pored toga odložen je sastanak 7. decembra u Briselu sa Emanuelom Makronom i šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Alijev optužuje francuskog predsednika Makrona da je "napao i vređao" Azerbejdžan. On je rekao i da je francuski predsednik zauzeo neprijateljski stav prema svojoj zemlji, rekavši da je "jasno da pod ovim okolnostima i sa takvim stavom Francuska ne može biti deo mirovnog procesa između Azerbejdžana i Jermenije”.

U septembru je izbio sukob između dve bivše sovjetske republike zbog višedecenijskog spora oko enklave Nagorno-Karabah. Enklava je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana, ali je uglavnom naseljena i kontrolisana od strane etničkih Jermena koji uživaju podršku Jerevana.

Krajem septembra dogovoreno je primirje

Jermenija optužuje Azerbejdžan da je zauzeo teritoriju unutar granica enklave. Primirje je dogovoreno krajem septembra, a prošlog meseca u Pragu dve strane su se dogovorile da uspostave civilnu misiju EU na granici.

Alijev sada optužuje jermenskog premijera Nikola Pašinjana da pokušava da potkopa sledeću fazu pregovora gurajući Makrona da deluje kao posrednik. Jermensko ministarstvo spoljnih poslova je nakratko saopštilo da želi da zadrži "praški format" koji uključuje Makrona i Mišela.

On takođe odbacuje optužbe da Jerevan želi da izbaci iz koloseka mirovne pregovore, navodeći da ta tvrdnja „nema nikakve veze sa realnošću“. Makron je u telefonskom razgovoru sa Pašinjanom podržao suverenitet Jermenije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da je Moskva, koja je 2020. godine rasporedila 5.000 mirovnih snaga u regionu radi održavanja mira nakon šestonedeljnog rata, spremna da posreduje, ali da nema konkretnih planova za sastanak dva lidera u Moskva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: