Upozorenje za Iran: Zaustavite se, odmah

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk uputio je poziv iranskim vlastima da zaustave nepotrebnu upotrebu sile protiv demonstranata u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.11.2022.

10:56

Upozorenje za Iran: Zaustavite se, odmah
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Trenutno je u Iranu potpuna kriza u vezi sa poštovanjem ljudskih prava, rekao je Tirk u svom prvom obraćanju 47-članom savetu od početka prošlog meseca.

Prema njegovim rečima, nijedno društvo ne može da se odupre promenama uprkos volji svog naroda, jer je to uzaludno, preneo je Rojters.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je danas na veći nadzor nad Iranom uoči održavanja specijalne sednice najvišeg tela UN za ljudska prava na kojoj će danas biti razmotreno nasilno razbijanje antivladinih demonstracija u toj zemlji.

Berbok je u saopštenju navela da treba zaštititi ljude u Iranu koji hrabro i dostojanstveno traže svoja prava, a zbog čega ih iranske vlasti hapse, muče i ubijaju, objavio je AP.

Savet za ljudska prava UN trebalo bi da raspravlja i glasa o predlogu Nemačke i Islanda, a koji su podržale desetine drugih zemalja, da se formira tim nezavisnih istražitelja koji će pratiti kršenje ljudskih prava u Iranu dok traju antivladini protesti u toj zemlji.

Predlog Nemačke i Islanda ima za cilj da pojača ispitivanje poštovanja ljudskih prava koje je godinama sprovodio specijalni izvestilac Saveta za Iran.

Predlogom bi se uspostavila misija za utvrđivanje činjenica za istraživanje kršenja ljudskih prava, posebno žena i dece u vezi sa protestima koji su izbili u Iranu 16. septembra, a tim bi trebalo da podnese izveštaj Savetu sredinom naredne godine.

Sednica u Ženevi je najnoviji pokušaj međunarodne zajednice da se izvrši pritisak na Iran zbog nasilnog gušenja protesta, što je već izazvalo uvođenje međunarodnih sankcija i drugih mera.

Protesti u Iranu počeli su sredinom septembra zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što je privela policija zadužena za strogo poštovanje hidžaba, a prerasli su u opštenarodne proteste protiv klerikalne vlasti.

Tokom protesta u Iranu, najmanje 426 ljudi je ubijeno, a više od 17.400 je uhapšeno, saopštili su aktivisti za ljudska prava u Iranu, prenela je američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: