Šta pišu nemački mediji o dogovoru Beograda i Prištine?

Nemački mediji preneli su vest o postizanju dogovora Beograda i Prištine u vezi sa registarskim tablicama.

Izvor: DW

Četvrtak, 24.11.2022.

09:28

Šta pišu nemački mediji o dogovoru Beograda i Prištine?
Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Kako prenosi Dojče vele, spor oko upotrebe srpskih tablica na Kosovu nedavno je izazvao tenzije i nasilje, ali sada su se dve strane, uz posredovanje Evropske unije, dogovorile o delimičnom rešenju sukoba, javljaju nemački mediji.

Prenosi se i poruka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja koji je na Tviteru objavio: „Imamo dogovor“.

Srbija će, prema Borelu, prestati da izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu, a Kosovo neće preduzimati dalje mere u vezi s preregistracijom vozila sa starim srpskim tablicama. Borelj je pozvao obe strane da narednih dana nastave razgovore o daljim koracima.

Tenzije su nedavno porasle

Nemački mediji podsećaju čitaoce da Srbi koji žive na Kosovu ne priznaju tamošnje državne institucije i da skoro svi Srbi u kompaktnom području na severu Kosova koriste registarske tablice koje su izdale srpske vlasti iz vremena kada je region još uvek bio deo Srbije. One su sada nevažeće i kosovska vlada je insistirala na njihovoj promeni.

Takođe se podseća da su početkom meseca skoro svi kosovski policajci srpskog porekla podneli ostavke u znak protesta protiv te uredbe. Vlada Srbije podržava Srbe koji se protive obaveznoj promeni registarskih tablica.

Nemačka vlada je nedavno pozvala Kosovo da ne dozvoli eskalaciju spora sa susednom Srbijom oko starih registarskih tablica. Obe zemlje teže ulasku u EU, ukazuju mediji, naglašavajući pritom da su Unija i nemačka vlada zauzvrat jasno stavile do znanja da će taj za Srbiju i Kosovo put ostati zatvoren ako ne reše svoje sporove.

Ambasador Nemačke: "Zaista dobre vesti"

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode pozdravio je danas dogovor o registarskim tablicama i poručio da je on dobar znak za predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima Beograda i Prištine.

"Zaista dobre vesti i dobar znak za dalje predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima", naveo je Rode na Tviteru.

On je uz objavu podelio i izjavu šefa diplomatije EU Džozepa Borelja o dogovoru o registarskim tablicama koji je sinoć postignut u Briselu, u kojoj je Borelj naveo da je izbegnuta dalja eskalacija i da dogovor omogućava da se razgovori hitno usmere na predlog za normalizaciju odnosa, koji je ovog septembra predstavila EU kao posrednik, a koji je podržan od Francuske i Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: