Tri načina na koja će Hrvatska pomagati Ukrajini; "Značajno bi doprineli"

Vlada je u četvrtak Hrvatskom saboru predala predlog o učešću hrvatske vojske u Evropskoj misiji za obuku ukrajinskih vojnika.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 24.11.2022.

10:16

Tri načina na koja će Hrvatska pomagati Ukrajini;
Foto: Profimedia

U njemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će Hrvatska vojska pomoći Ukrajini.

Vladin predlog o učešću pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u Misiji vojne pomoći EU – Ukrajina (EUMAM) upućen je Hrvatskom saboru. U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, Hrvatska vojska pomoći će Ukrajini na tri načina.

"Da naši oficiri budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu deo onih armija unutar EU koje će biti spremne da obučavaju ukrajinske vojnike, uglavnom u Poljskoj i Nemačkoj, i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i uHrvatskoj", objasnio je Plenković i poručio da očekuje zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru.

Misija EUMAM trajaće dve godine i sprovodiće se na teritoriji zemalja članica EU.

"Učešćem u ovoj misiji Hrvatska bi nastavila sa aktivnim doprinosom i potvrdila svoju opredijeljenost u podršci zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici i međunarodnoj sigurnosti. Učešćem u misiji podrške Ukrajini, Hrvatska bi, sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata, značajno doprinela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske uz mogućnost rotacije i da do 100 pripadnika ukrajinskih snaga može ući u Hrvatsku uz mogućnost rotacije 2022., 2023. i 2024. godine.

Hrvatski predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović ranije je odbio da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu sa ustavom, kao i da ministar odbrane nije ovlašćen da traži saglasnost predsednika za ovu stvar.

Plenkovć je u uvodnom delu sednice vlade istakao da je juče Austrija "veoma jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru" tokom prve zvanične posete austrijskog kancelara Karla Nehamera Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: