Američka vojska u pripravnosti: Sukob "na vidiku"?

Predstavnici američke vojske smatraju da je napad turske vojske na bazu Sirijskih demokratskih snaga rizik za američke trupe, napisao je Džef Seldin.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT
EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

"Dobili smo informaciju da postoji rizik po američke trupe i osoblje", napisao je Seldin, pozivajući se na izvore iz Centralne komande američke vojske.

Ankara je posle nedavnog terorističkog napada u centru Istanbula, u kojem je poginulo šest osoba a povređeno više od 80, pokrenula vazdušnu operaciju nazvanu "Kandža-mač". Osumnjičeni za napad u Istanbulu su priznali da su povezani sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), čije je delovanje zabranjeno u Turskoj.

Turska je u nedelju izvela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila u turskoj zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) u severnoj Siriji, a prijavljeni su i raketni napadi na ciljeve u severnom Iraku. Erdogan je bombardovanje nazvao uspešnim i nije isključio kopnenu operaciju.

Sirijske demokratske snage su vojna formacija većinski kurdske Autonomne administracije severne i istočne Sirije, poznatije kao Rožava, koju predvode snage lokalnih Kurda okupljene u Narodne zaštitne jedinice (YPG).

I SDF i YPG negirali su umešanost u teroristički napad, ali Turska insistira da su ove organizacije neodvojivo povezane sa PKK.

Predstavnici američke vojske oštro su kritikovali odluku Turske da napadne kurdske položaje na severoistoku Sirije.

"Mi se protivimo bilo kakvoj vojnoj akciji koja može da destabilizuje situaciju u Siriji", izjavio je američki pukovnik DŽo Bučino za "Vojs of Amerika".

Kurdske snage na severu Sirije okupljene oko YPG Amerikanci smatraju saveznicima u borbi protiv terorizma, pre svega Islamske države. To je dovelo do čestih sukoba sa Turskom, takođe članicom NATO-a, koja kurdske snage u Siriji smatra za terorističke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu