Leteći cirkus u Velikoj Britaniji; Dobili lovce pete generacije, niko ne ume njima da upravlja

Kraljevsko vazduhoplovstvo Velike Britanije dobilo je nove lovce pete generacije, ali nema pilota koji bi mogli njima da upravljaju.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2022.

08:03

Leteći cirkus u Velikoj Britaniji; Dobili lovce pete generacije, niko ne ume njima da upravlja
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Tri F-35B sletela su na ostrvo da preuzmu ulogu u odbrani zemlje. Uz njih, Britanija sada ima 26 operativnih lovaca. London bi u narednim godinama trebalo da postavi borbenu odbrambenu jedinicu od 47 borbenih aviona, kako je planirano.

Trebalo je da ih bude 48, ali se jedan lovački avion srušio, pa ih je ostalo 47. Izvori kažu da će Britanci 2023. godine nabaviti još sedam F-35B, a svih 47 će biti nabavljeno do kraja 2025. godine.

Britanija namerava da ih kupi više. Prvobitna ideja Britanaca bila je da nabave ukupno 138 lovaca. Neki politički insajderi u Londonu veruju da je taj broj dostižan. Više informacija o tačnim brojevima biće dostupno negde 2025. godine kada svih 47 boraca bude operativno spremno. Najverovatnije će tada postati jasno koliki će deo stelt lovaca pete generacije Britanija želeti konačno da naruči.

Izjave raznih političara na ostrvu govore da je najrealnije da ukupan se dostigne broj od 80 lovaca, ali to su brojke o kojima se trenutno samo spekuliše.

Međutim, Britanija mora prvo da reši još jedan ozbiljniji problem. Kada imate novca, kupovina aviona je najlakša stvar u celom programu. London još treba da nađe pilote koji će njima upravljati. Program obuke pilota u Velikoj Britaniji je u velikom problemu. Čini se da je problem više administrativne prirode nego problem ljudskih resursa. Kandidata ima, ali odjednom se kvalifikacija za obuku u programu razvukla na više od pet godina, dok je prvobitna ideja bila najviše tri godine.

Britanija nije uspela da problem sa pilotima zadrži unutar svojih granica. Pokrenuta je vojna istraga zašto britanski obučavaju kineske pilote koje njihove "zapadne kolege" smatraju potencijalnim neprijateljima i koji bi u nekom trenutku mogli da im se suprotstave u vazduhu.

Kao posledica, Amerika nije donela odluku da obustavi isporuku aviona F-35, ali će "za svaki slučaj" deo dogovorenih lovaca ostati "parkiran u garaži", prenosi bulgarianmilitary.

Britanski mediji se pitaju hoće li ogroman novac na kraju biti bačen uzalud. Očigledno je da, prvenstveno zbog nedostatka pilota, da će dogledno vreme F-35 lovci biti "neaktivni", a sa druge strane dogovoreno je spajanje programa između Japana i Velike Britanije u razvijanju aviona sledeće generacije.

Biće potrebno otprilike desetak godina da napravi prvi prototip, ali se pretpostavlja da bi to moglo da se desi mnogo brže jer će obe nacije raditi na razvijanju modernog naprednog lovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: