Nehamer "zamazao oči" Hrvatima? Karner ostaje čvrsto pri stavu

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner ostaje čvrsto pri svom stavu u vezi širenja šengenskog prostora i poručuje da je predlog EK neprihvatljiv.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Karner je u izjavi novinarima rekao da se protivi širenju Sengenskog prostora.

On ne vidi nikakvo razmimoilaženje stavova sa kancelarom Karlom Nehamerom, koji je pohvalio zaštitu hrvatske granice, i dodaje da ne smatra hrvatsku granicu kao problem.

Uverio je novinare da ima isti cilj kao Nehamer, a to je zaustavljanje talasa ilegalne migracije.

Za predlog EK o proširenju Šengena, koji obuhvata Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku, kaže da je dostavljen „na prepad“ i da se tome protivi.

Ukazajući na krijumčarske rute rekao je da Hrvatska nije problem, ali nije želeo da odgovori da li će uložiti veto i na prijem Hrvatske u Šengenski sporazum.

"Pregovaramo trenutno intenzivno", jedini je odgovor koji je dao novinarima s tim u vezi.

Karner, koji putuje na sastanak ministar unutrašnjih poslova EU u Prag, rekao je da će zatražiti da EK pruži finansijsku podršku zemljama koje su pogođene, kao i usvajanje jedne vrste zajedničke smernice za proterivanje.

EK, smatra on, treba da proveri da li je pravno moguće da se ne sprovodi pojedinačno razmatranje molbi onih koji nemaju šansu na dobijanje azila.

Karner je istakao da će nastaviti oštru borbu protiv ilegalne migracije i krijumčara ljudi.

Za austrijske policajce, koji pružaju podršku u čuvanju spoljne granice EU, najavio je veće dodatke, 1.100 evra bruto, odnosno 600 evra neto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu