Svet je na ivici još jednog rata. Javila se i Rusija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nagovestio je mogućnost pokretanja kopnene ofanzive na sirijske oblasti pod kontrolom kurdskih snaga.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2022.

19:46

Svet je na ivici još jednog rata. Javila se i Rusija
Foto: Profimedia

To je ozbiljno zabrinulo sirijski režim Bašara el Asada i njegove saveznike u Moskvi.

Erdogan je ovog vikenda naredio vazdušne napade preko sirijske granice na lokacije za koje Turska kaže da su uporišta kurdskih grupa odgovornih za bombaški napad u centru Istanbula pre nedelju dana u kome je ubijeno šest ljudi, a ranjena 81 osoba.

Na povratku sa otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru, Erdogan je rekao novinarima da trenutna ofanzivna kampanja Turske u Siriji "nije ograničena samo na vazdušne operacije" i da bi se mogla proširiti na upotrebu kopnenih snaga.

"Relevantne vlasti, naše ministarstvo odbrane i vojni komandanti zajedno će odlučiti o nivou sile koju naše kopnene trupe treba da koriste", rekao je Erdogan novinarima.

"Mi ćemo obaviti naše konsultacije i onda preduzeti odgovarajuće korake", najavio je on.

Turska je ove nedelje pokrenula operaciju Mač kandže u okviru koje je izvela vazdušne udare na položaje Sirijskih demokratskih snaga i Sirijske armije u severnom delu Sirije - gradovima Alepu, Raki i Al- Hasakah – i protiv pozicija Kurdistanske radničke partije (PKK) u severnom Iraku.

U okviru operacije ispaljene su i rakete zemlja-zemlja, ali nijedan vojnik nije prešao granicu.

Ministarstvo odbrane Turske tvrdi da su u operaciji poginula 184 kurdska vojnika i da je uništeno 89 ciljeva, uključujući skloništa, bunkere, pećine i podzemne tunele.

Pročitajte još:

Turska: Napadamo

Turska Americi: "Obustavite"

Turska osveta za napad u Istanbulu: "Tražimo odgovorne" VIDEO

Kurdske snage su navodno uzvratile ispaljivanjem dve rakete sa sirijske teritorije na tursku pograničnu provinciju Karkamis, ubivši dve osobe.

Moskva, sa kojom Ankara pokušava da održi dobre odnose, izrazila je iznenađenje napadima za koje, prema rečima ruskih vlasti, nisu dobili prethodno upozorenje.

Specijalni izaslanik predsednika Vladimira Putina za Siriju Aleksandar Lavrentjev rekao je da se nada da će "ubediti turske kolege da se uzdrže od upotrebe prekomerne sile na teritoriji Sirije".

Lavrentjev je juče boravio u Kazahstanu, gde se trenutno održavaju tripartitni sastanci o Siriji između predstavnika Rusije, Turske i Irana.

"Mesecima Rusija čini sve što je moguće da spreči bilo kakvu veliku kopnenu operaciju", rekao je Lavrentjev.

U retkom slučaju kada su se Moskva i Vašington našli na istoj strani, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs takođe je izrazio zabrinutost.

"Sjedinjene Države izražavaju najdublje saučešće zbog gubitka civilnog života u Siriji i Turskoj", rekao je on.

"Pozivamo na deeskalaciju u Siriji kako bismo zaštitili živote civila i podržali zajednički cilj poraza ISIS-a. Ostajemo protiv bilo kakve nekoordinirane vojne akcije u Iraku koja bi narušila suverenitet te zemlje", naglasio je Prajs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: