Vučić u "Jutru" na TV Prva: "Daćemo sve da ne bude rata, ali ne zavisi od jedne strane"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gost je nedeljnog Jutra na TV Prva.

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2022.

10:00

Vučić u
Foto: Printskrin/TV Prva

Vučić je rekao da bi ujutru u 8 časova trebalo da počnu razgovori u Briselu.

"Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih deset godina. Kada smo išli u Berlin, napravili smo tri važna sporazuma. Taj dan u Berlinu Kurti je iskoristio da saopšti tri stvari. Te tri stvari dovele su do toga da Srbi napuste institucije. Saopštio je da se ZSO neće formirati, faze o tablicama, od kojih je poslednja oduzimanje vozila, a treća poruka je bila kap koja je prelila, a to je poruka o smeni Nenada Đurića, komandira za sever. Kurti nema pravo da ga smenjuje, niti se pita za njegovo postavljanje. Tada su Srbi shvatili da sa tim čovekom nema dogovora", rekao je Vučić.

"Mi smo rekli da morate da oformite ZSO u skladu sa predlogom Srba i morate da ukinete odluku o tablicama. Lagali ste i obmanjivali javnost da na to imate pravo. Niko mi nije pokazao kako na to imaju pravo, ne znaju da su lagali i šta ih briga. Ja se pitam što me zovu u Brisel. Oni hoće da znaju da su i jedni i drugi krivi i da su pokopali sve. Nikada neće da kazu da je njihovo dete jedini krivac. Mi smo uradili sve što možemo, ako hoće hoće, ako neće neće", rekao je Vučić.

"Albanci su pokazali da ne žele Srbe na Kosovu, odnosno Kurti. On je postavio čoveka koji je dobio 30 puta manje glasova", reko je Vučić.

"Gde god je potrebno da se ide protiv Srbije napraviće dogovor bez problema. U Albaniji, Crnog Gori, Bosni i Hercegovini jedina tema je Vučić. Danas čujem da postoji neki drugi plan koji je isto loš, gde ste videli taj plan, dajte mi ga potpisaću ga odmah, da rešimo odnose sa Albancima, a da im ne damo ništa? Potpisaću ga odmah. Znate kad će da nam ponude to, niakda", rekao je Vučić.

"Vi u ovoj zemlji sta god da uradite bićete krivi. Mesecima su pitali šta će Srbi u insitucijama Kosova, a bilo je razloga. Kada je postalo jasno da tu više nema spasa onda ti isto kazu zašto napuštate institucije", izjavio je on.

"Priština je krenula u akciju. Imaju plan, a to je legalizaicja vojske, oduzimanje prava za 10 posto mesta u parlamentu, tobožnja dekriminalizacija severa Kosova. Uz raspisivanje izbora na severu odmah ne bi li se uz pomoć lažnih Albanaca izgalasali novi gradonačelnici", rekao je Vučić.

"Jasno je kakav je plan, a i mi pokušavam da osujetimo taj plan. Čim je Kurti graknuo priotiv toga da se verifikuju mandati u parlamentu jasno vam je da je to dobar potez", doda je Vučić

"Srpska lista će bojkotovati izbore. Srpski zahtevi su vezani samo za ono što je potpisano u dijalogu u Briselu. Srbi nisu zatražili nešto što već nije potpisano, samo traže da se sprovede ono što je potpisano. Lupili bi nam šamar samo ne znaju koji je razlog, moraju da nađu razlog za šamar", rekao je Vučić.

"Kosovska specijalna policija nema šta da traži na severu Kosova. Srbija će biti uz svoj narod. Nadam se da neće doći do rata, ali ne zavisi od nas", rekao je Vučić.

Na pitanje da li veruje da EU i Amerika ne mogu da ubede Kurtija, Vučić je naveo da Amerika sigurno pokušava i da ne žele sukob jer im ne odgovara, ali da ostalima ne veruje ništa, a posbeno Nemcima.

"Mi možemo da računamo samo na sebe. Niko nam nije stvarao državu osim nas. Uvek smo imali one koji su mislili da mogu da nam pomognu ili odmognu u zavisnosti od njihovih interesa. Srbi su se borili za svoju zemlju, za svoju slobodu. Trudimo se da imamo dobre odnose sa svim zemljama, ali ne možemo da imamo dobre odnose sa onima koji kažu bori se, izgubićeš, ali je bitno da si ostavio srce na terenu", rekao je Vučić.

"Mir zavisi od pritiska zapadnih sila na Prištinu. Ne verujem u Kurtijev racio. Odlaganje ne znači ništa, vi sa tim morate da se suočite. Nisu nam dali šansu. Mi smo spremni za razgovore, ali prosto nam nisu dali šansu", rekao je Vučić.

"Nismo uveli sankcije, znamo koje je to licemerje"

"Srpska država se pokazala snažnom i odgovornom. Pokazalo se da hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost. Insistiram na slobodarskoj Srbiji, a ne da imamo politiku kakvu smo imali, a to je politika kmetske duše", izjavio je on.

"Ovo je naša politika. Ovo je naša odluka. Izdržali smo mnoge pritiske. Svaki dan mi govore kako je velika šteta za Srbiju što nije uvela sankcije. Nismo uveli sankcije, to je odluka naših državnih organa i to je dobro osmišljena odluka. Nije bilo dobro da uvodimo sankcije, jer znamo koje je to licemerje".

"Srbija je pokazala da ima snage i pameti da izdrži na užas i žalost svih onih koji su mislili da će da pronađu razloge na napade na Srbiju. Ja tvrdoglavo insisitiram na zaštiti interesa Srbija i našeg naroda", rekao je Vučić.

"Poruke protiv mene na utakmicama su poruka za građane Srbije"

Govoreći o pogrdnim skandiranjima navijača Partizana protiv njega, Vučić kaže da je to poruka građanima Srbije.

"To je poruka za građane Srbije, te poruke protiv mene na utakmicama. Morate da razumete, to je uvek organizovano. Meni je drago što se ovako pokazalo. Meni niko ne viče Vučiću pederu jer je Partizan oštećen u budžetu. Partizan ima ogroman budžet koji dobija od države, ne postoji uz njih i Zvezdu neko ko dobija više para od države", rekao je Vučić.

"Kažite mrzimo te Vučiću zato što se boriš protiv koljača, narko dilera i ubica. Nisam vam ja Boris Tadić da molim da mi ne vičete. Ja ću da se borim da ne ubijate i dilujete drogu, za to možete da vičete šta hoćete. Nikada me nećete imati za saveznika", rekao je Vučić.

"Postoje dva lica koja su uhvaćena da su učestvovali u planiranju mog ubistva. Kada se pojavio Lalić koji je ubica i koji je svdok saradnik i koji ne sme da laže sada, on je potvrdio da su hteli mene da likvidiraju i moju porodicu. Ja im kažem da to nije kraj, možete mene da ubijete ali nije kraj, neće ovo da bude zemlja u kojoj vladaju ubice i narko dileri, možete da vičete i pišete šta god hoćete", rekao je Vučić.

"Ne postoji pametan čovek koji će da se bavi dilovanjem droge", rekao je predsednik Srbije.

"Imam poruke u kojima je naređeno da ne navijaju za Partizan, već protiv Vučića. Nije me iznenadilo što niko iz Partizana nije izdao saopštenje, bolje da nisu. Sve vreme rade neku pokvarenu stvar. Kad Zvezda pobedi iz nepostojećeg faula, odmah napadi, a kad pobede oni sa krađom u Topoli, onda tišina i isto tako sa druge strane", rekao je on.

"Da li me boli kada neko hoće da ubije moje dete, normalno je da me boli. Za sve političke i medijske kretene baš me briga. Ja živim za istoriju, a baš me briga šta će da napišu", rekao je Vučić. Na da li će biti rata, predsednik je odgovorio da "radimo sve da do toga ne dođe, ali to ne zavisi samo od jedne strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: