Putinov prijatelj stao uz Rusiju. Kina jasno istakla: "Odnosi čvrsti kao stena"

Odnosi Rusije i Kine su od uzajamne koristi i čvrsti su kao stena, nisu usmereni protiv drugih i bazirani su na obostranom poverenju i poštovanju.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je rekao zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan.

Podsetimo, prethodno je američki predsednik Džozef Bajden rekao da, prema njegovom mišljenju, Kina ne gleda na odnose sa Rusijom kao na potencijalni savez i da nastoji da zadrži izvesnu distancu.

"Ono što mogu da vam kažem jeste da su kinesko-ruski odnosi čvrsti kao stena. Kao dva najveća suseda i sveobuhvatni strateški partneri u novoj epohi, Kina i Rusija su se uvek čvrsto pridržavale principa nesvrstavanja u blokove, nesukobljavanja, kao i toga da naša saradnja ne bude usmerena protiv trećih država i da naši bilateralni odnosi budu na bazi uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi", rekao je Džao na konferenciji za novinare.

Dugoročan, zdrav i postojan razvoj odnosa Rusije i Kine je zasnovan na uzajamnom poverenju, naglasio je on.

Kineski zvaničnik je rekao da će se Kina i dalje pridržavati pet principa mirne koegzistencije – razvoja prijateljskih odnosa sa drugim zemljama, promovisanja atmosfere međunarodnih odnosa novog tipa, koordinacije i pozitivne saradnje između velikih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu