Pretnja sa istoka? "Proizveli smo najmoćnije oružje koje postoji"

Iran tvrdi da su njegove vazdušne snage proizvele prvu hipersoničnu balističku raketu sposobnu da probije sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2022.

09:33

Pretnja sa istoka?
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ovu vest je iranskim medijima potvrdio komandant Amir Ali Hadžizadeh, prenela je iranska novinska agencija Tasnim.

Hadžizade je rekao da balistička raketa dostiže ogromne brzine i može da leti ispod i iznad Zemljine atmosfere. "Mislim da neće postojati tehnologija koja bi mogla da se suprotstavi tome decenijama“, rekao je on.

"Veliki skok"

On je naglasio da je nova raketa stvorena da uništi protivraketne sisteme neprijatelja. Prema njegovim rečima, razvoj takvog naoružanja je veliki skok u proizvodnji raketa.

Hipersonične rakete spadaju među najmoćnije oružje koje postoji. Oni mogu pogoditi mete na bilo kojoj udaljenosti na Zemlji u roku od sat vremena i promeniti putanju u letu. Trenutno takvo oružje imaju SAD, Rusija i Kina, a Rusija ga je jedina koristila u borbi, i to u Ukrajini. Australija, Indija, Francuska, Nemačka i Japan razvijaju tehnologiju hipersoničnog oružja, dok su Iran, Izrael i Južna Koreja takođe ranije izvestili da je takvo oružje u fazi istraživanja i razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: