Petković o presudi Ivanu Todosijeviću: "Priština uvela verbalni delikt za Srbe"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prokomentarisao je presudu Ivanu Todosijeviću.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2022.

15:12

Petković o presudi Ivanu Todosijeviću:
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Petković ocenio je kao sramnu i etnički i politički motivisanu presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića danas doneo takozvani Osnovni sud u Prištini, i poručio da je jasno da su pali svi postulati prava i pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Ivan Todosijević osuđen je prvostepeno na godinu dana zatvora skandaloznom presudom kojom se Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode koje su civilizacijska tekovina 21. veka", naveo je Petković u saopštenju.

On je istakao da je na ovaj način Priština uvela verbalni delikt za Srbe na Kosovu i Metohiji, dok svakodnevno iz Prištine stižu poruke koje šire rasnu, versku i etničku mržnju i netrpeljivost prema Srbima i za njih po pravilu niti ko odgovara niti na njih ko reaguje.

"Zato i sada zahtevamo puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice. Upravo je zbog nepoštovanja ovog člana Briselskog sporazuma prvobitno suđenje protiv Todosijevića vraćeno na ponovno odlučivanje", ukazao je Petković.

On je ocenio i da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu pokrajine jer, kako dodaje, nijedan Srbin na KiM ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih.

"Apelujemo na Srbe da ne nasedaju na ovakve smišljene provokacije i da ostanu mirni, a advokat Ivana Todosijevića koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju iskoristiće sva pravna sredstva i mogućnost žalbe u ovom slučaju kako bi ukazao na brojne procesne povrede koje su pratile i ovo ponovljeno suđenje", rekao je Petković.

On je istakao i da će se za prava i pravdu za Ivana Todosijevića kao i ostale uhapšene Srbe boriti i svim diplomatskim sredstvima kao i do sada, i povodom nje će se obratiti svim međunarodnim misijama.

"O nameri Prištine da po svaku cenu osudi Ivana Todosijevića i tako Srbima na KiM stavi flaster preko usta najbolje svedoči i činjenica da je u prvom procesu koji je protiv njega vođen od strane Osnovnog suda 5. decembra 2019. godine osuđen na dve godine zatvora, ali je odlukom takozvanog Vrhovnog suda koji je usvojio vanredni pravni lek suđenje vraćeno na ponovno odlučivanje", naglašava Petković.

On je poručio da nikakva nameštena i politička suđenja neće moći da spreče Srbe da istinu o svojim stradanjima govore pred čitavim svetom, iako je to ono što Priština po svaku cenu želi da spreči.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević osuđen je danas na godinu dana zatvora na ponovljenom suđenju u Prištini po optužbi za "podstrekivanje etničke mržnje i netrepeljivosti", a povodom njegove izjave da je Račak izmišljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: