Savezništvo Željka Mitrovića i Šolaka; Korisnici imaju pravo da raskinu ugovor sa SBB VIDEO

Kopernikus grupa oglasila se saopštenjem povodom izveštavanja medija u sastavu Junajted grupe i televizije Pink.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2022.

14:12

Savezništvo Željka Mitrovića i Šolaka; Korisnici imaju pravo da raskinu ugovor sa SBB VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube-rtv-pink-official

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Živimo u vreme neobičnih savezništava. Na jedno od takvih savezništava ukazuje i izveštavanje medija u sastavu Junajted grupe i televizije Pink poslednjih dana. Sezonu je otvorio Željko Mitrović, nepogrešivo prepoznajući rat u Ukrajini kao pravi trenutak za neduhovite dosetke o nuklearnom udaru, doduše medijsko-nuklearnom“ na televizijskom tržištu Srbije. Nastavila je Nova.rs, izveštajem o tome kako Prva, navodno, obmanjuje javnost o prirodi odnosa između Grand produkcije, članice Junajted grupe, i naše televizije.

Po svemu sudeći interes koji je spojio Mitrovića i Junajted grupu je pokušaj da se uruše tri nacionalne televizije, Prva, B92 i Happy, čime bi se Pink oslobodio konkurencije, a istovremeno i raščistio teren za ono čemu se iz Junajteda nadaju, rast Nove S.

A šta se zapravo dogodilo. Krajem oktobra ove godine ističu ugovori koje Prva i B92 imaju sa različitim kompanijama Junajted grupe i kojima su između ostalog regulisana pitanja distrubucije kanala TV Prva i B92 u mreži kablovskog operatora u sastavu Junajted grupe, kompanije SBB. Istovremeno, ističe i ugovor kojim je Grand Produkcija, takođe kompanija u sastavu Junajted grupe, ustupila pravo emitovanja određenih svojih televizijskih formata televiziji Prva, za Srbiju i Crnu Goru. Konkretno, radi se o formatima „Zvezde Granda“,„Nedeljni specijal“ i „Praktična žena“.

I dok je u odnosu na nastavak distribucije Prve i B92 u mreži SBB-a, SBB dobio ponudu zastupnika naših kanala na koju do danas nije odgovorio, Grand Produkcija je, i pored ugovorne obaveze da nastavak emitovanja svojih formata prvo ponudi Televiziji Prva, ako je verovati tvitovima Željka Mitrovića, već prodala Pinku. Ako je ugovor sa TV Pink zaista zaključen, Grand Produkcija nesumnjivo krši svoju ugovorenu obavezu. Takođe, Prvoj prethodno nije ni ponuđeno da zaključi ugovor pod istim uslovima.

Tvrdnja koju su iz Grand Produkcije izneli u pisanom obraćanju Televiziji Prva, da su nam nastavak emitovanja formata navodno ponudili još 2020. godine, jednostavno ne stoji. Ponudu koju smo dobili 2020. godine, poslala je, bez pečata i bez potpisa, osoba koja nije imala nikakvu funkciju, niti čak i bila zaposlena u Grand Produkciji, bez ikakvog punomoćja koje bi je ovlastilo da to uradi, pa je Prva i nije mogla prihvatiti. Takođe, iako su prethodni ugovori pokrivali teritorije i Srbije i Crne Gore, ta “navodna” ponuda iz 2020. godine nije se odnosila na obe teritorije. Takvom, nakaradnom ponudom iz 2020. godine, Grand Produkcija nikako nije postupila u skladu sa svojom obavezom predviđenom Aneksom ugovora iz 2017. godine, jer tu ponudu Grand Produkcija nije ni poslala, poslalo ju je neovlašćeno lice koje nije bilo ni zaposleno na Grandu, a još manje njegov direktor i lice ovlašćeno da Grand Produkciju zastupa.

Ono što razumno možemo da pretpostavimo je da će “nuklearni udar” koji Željko Mitrović najavljuje, uz medijsku podršku iz Junajted grupe čiji nas mediji neosnovano optužuju za obmanjivanje javnosti, biti izvršen na sledeći način. SBB, koji ignoriše ponude našeg zastupnika, neće zaključiti nove ugovore o distribuciji kanala Prva, B92 i Happy u svojoj mreži, što nam se već najavljuje privatnim kanalima, čime će, na radost Željka Mitrovića, već od kraja ovog meseca jedini komercijalni kanal sa nacionalnom pokrivenošću u ponudi SBB-a ostati TV Pink. TV Pink će, sa druge strane, kršenjem prava Prve, preuzeti i popularne formate Grand Produkcije.


Tako će Junajted grupa, koja je uvek prva kad treba da zavapi zbog navodnog kršenja medijskih sloboda i gušenja medija, pokazati da i kad staju u odbranu medija, staju u odbranu samo onih na koje su stavili svoju šapu i koje kontrolišu u bezobzirnoj borbi sa konkurencijom, dok ih gušenje drugih medija uopšte ne zanima – naprotiv spremni su da tome, uz svesrdnu podršku Željka Mitrovića, daju ključni doprinos. Da sve bude još gore, moralo bi biti više nego jasno i Željku Mitroviću, i menadžmentu Junajted grupe, na čelu sa nezaobilaznim Draganom Šolakom, da je pravo u ovom slučaju na strani Televizije Prva. Ono čemu se sa oni nadaju, jeste poslovična sporost srpskog pravosuđa koja ih hrabri u očekivanju da će sporovi koji će uslediti potrajati dovoljno dugo da oni stignu da prodaju svoje operacije u Srbiji, izvuku pare i vruć krompir ostave u nasleđe nekom drugom.

Ako se ove naše pretpostavke pokažu istinitim, korisnici će imati apsolutno pravo da zatraže raskid svojih ugovora sa SBB-om i da zamene kablovskog operatora. Prva i B92 će, sa svoje strane, ako se SBB, Grand Produkcija i druge kompanije u sastavu Junajted grupe ne vrate na put poštovanja prava i održavanja korektnih i fer poslovnih odnosa, iskoristiti sve pravno raspoložive mehanizme radi zaštite svojih prava i prava svojih gledalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: