EU odobrila obuku ukrajinskih vojnika

Zapad već mesecima obučava ukrajinske oružane snage za odbranu od Rusije. Sada će i Evropska unija u tome igrati veliku ulogu uz značajnu podršku Nemačke.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2022.

17:48

EU odobrila obuku ukrajinskih vojnika
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ

Odbor stalnih predstavnika 27 država članica jednoglasno je u petak u Briselu odobrio planove koji predviđaju programe obuke za oko 15.000 vojnika, potvrdilo je agenciji dpa nekoliko diplomata.

Da se smanji rizik od napada Rusije na misiju obuke, ona se neće održavati u Ukrajini, već u zemljama poput Poljske i Nemačke. Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht rekla je u četvrtak na marginama sastanka NATO u Briselu da će Nemačka dati značajan doprinos. Prema izvorima iz EU, Bundesver će u narednim mesecima obučiti do 5.000 ukrajinskih vojnika.

Za sada je predviđeno da misija traje dve godine. Obučavaće snajperiste i pružati mogućnost usavršavanja veština u oblastima kao što su deminiranje i medicinska pomoć.

S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel je u avgustu predložio novi program obuke ukrajinske vojske. Nekoliko država članica već obučava ukrajinske vojnike na osnovu bilateralnih sporazuma.

Nemačka se odnedavno prvenstveno angažuje u obuci protivvazdušne odbrane i artiljerije. Uz to se sa Holandijom radi na boljoj obuci u odbrani od mina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: