Moskva: Sve znamo; "Spakovano" u avgustu; ime: Ivan Ivanovič

Ruska Federalna služba bezbednosti objavila da zna ko stoji iza napada na Krimski most, koji povezuje to anektirano poluostrvo sa ostatkom Rusije

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.10.2022.

08:15

Moskva: Sve znamo;
Foto: Profimedia

"Organizator terorističkog napada na Krimski most je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen rukovodilac Kiril Budanov", navodi se u saopštenju FSB.

FSB je saopštio da je privela petoricu državljana Rusije i tri državljana Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada na Krimski most, a ukrajinska vojna obaveštajna služba je proglašena za organizatora terorističkog napada, prenosi Interfaks.

Uhapšeni su učestvovali u pripremi zločina, saopštila je danas ruska tajna služba.

FSB je saopštio da je zajedno sa Istražnim komitetom utvrdjeno da je "organizator terorističkog napada na Krimski most bila Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane, njen načelnik Kiril Budanov, zaposleni i agenti".

Kako je istragom utvrđeno, eksplozivna naprava je kamuflirana u rolnama građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kg i početkom avgusta "poslata iz morske luke Odesa u bugarski grad Ruse po ugovoru br. 02/ 08/2022 između Translogistik LLC UA" (Kijev) i "Baltek Capital SA".

Kretanje tereta duž cele rute kontrolisao je službenik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, koji se učesnicima šeme predstavio kao Ivan Ivanovič. Za koordinaciju akcija koristio je virtuelni anonimni broj, kao i telefon registrovan na meštaninu Kremenčuka", saopštili su.

Obaveštajna služba je istakla da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, "uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom", navodi Interfaks.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 9.oktobra da je eksplozija na ključnom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom bio teroristički akt, koji su isplanirale Ukrajinske specijalne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: