Sumnja na sabotažu: Norveška rasporedila mornaricu

Norveška je poslala specijalizovano plovilo da pregleda podmorski gasovod u Nemačku zbog bezbednosnih zabrinutosti posle sumnje na sabotažu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/VALDA KALNINA
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Norveška, najveći evropski snabdevač gasom, stavila je svoj energetski sektor u stanje visoke pripravnosti prošle nedelje, raspoređujući svoju mornaricu i vazduhoplovstvo da patroliraju priobalnim objektima i raspoređujući vojnike u postrojenja za preradu gasa na kopnu nakon eksplozija Severnog toka 26. septembra.

Havila Subsea, brod za snabdevanje naftom opremljen podvodnim vozilima na daljinu, raspoređen je 5. oktobra da pregleda gasovod Europipe II koji ide od gasnog postrojenja Kaarstoe u Norveškoj do Dornuma u ​​Nemačkoj, pokazali su podaci o praćenju plovila Refinitive.

Jostein Alendal, izvršni direktor kompanije Reach Subsea, koja upravlja Havila Subsea, rekao je za Rojters da je inspekciju naredio Ekuinor, koji vrši inspekcije cevovoda u ime operatera gasnog sistema na moru Gassco.

Ekvinor je u saopštenju poslatom Rojtersu e-poštom rekao da su "nivoi bezbednosti za instalacije i infrastrukturu na NCS (norveškom kontinentalnom pojasu) povećani" i da su preduzete mere predostrožnosti u vezi sa mrežom gasovoda.

Europipe II je verovatno najvažniji naftovod u Norveškoj, rekao je Tor Ivar Stroemmen, viši predavač na Kraljevskoj norveškoj pomorskoj akademiji.

"Veliki prekid tokova gasa u Nemačku mogao bi da izazove političke pritiske koji bi promenili dinamiku trenutnog sukoba sa Rusijom", rekao je Stromen.

Izvor iz industrije rekao je Rojtersu da Norveška proverava ključnu infrastrukturu za naftu i gas, uključujući cevovode, u potrazi za mogućim eksplozivima ili pokušajima sabotaže.

Nemačka, najveća evropska ekonomija, u velikoj meri se oslanjala na isporuke ruskog gasa iz Rusije sve dok snabdevanje nije prekinuto nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Europipe II je dugačak 658 km i ima kapacitet od 71 milion kubnih metara gasa dnevno, oko petine ukupnog norveškog izvoza gasovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu