Stiglo pismo: Dragi Putine

Severnokorejski vođa Kim Džong-un poslao je pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na njegov 70. rođendan.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2022.

09:25

Stiglo pismo: Dragi Putine
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

On u tom pismu hvali njegovo vođstvo protiv "izazova i pretnji" iz Sjedinjenih Američkih Država, objavili su u petak državni mediji službenog Pjongjanga, a prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

U pismu je Kim takođe pohvalio Putinova "značajna postignuća u postizanju velikog strateškog cilja za izgradnju moćne Rusije" kroz njegove "energične aktivnosti", prema službenoj korejskoj novinskoj agenciji KCNA.

"Danas Rusija pouzdano brani dostojanstvo države i svoje temeljne interese od izazova i pretnji od strane SAD-a i njenih vazalnih snaga", rekao je Kim. "Takva je stvarnost nezamisliva bez vašeg istaknutog vođstva i snažne volje."

Kim je dodao da su uzajamna podrška i saradnja između Pjongjanga i Moskve "ojačani kao nikada pre" u borbi za razvoj tradicionalnih bilateralnih veza prema sporazumu sklopljenom na njihovom prvom samitu u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku 2019.

Tada je izrazio nadu da će njihove lične veze igrati veću ulogu u stabilnom razvoju odnosa dve zemlje. Sjeverna Koreja nedavno je naglasila svoje bliske veze s Rusijom usred hladnih odnosa s Južnom Korejom i zastoja u nuklearnim pregovorima s Vašingtonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: