Preti nam nuklearna apokalipsa. Ali, stvarno

Predsednik SAD Džo Bajden ocenio sinoć da ruske pretnje o upotrebi nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini nose rizik "apokalipse".

Izvor: Beta/AFP

Petak, 07.10.2022.

08:05

Preti nam nuklearna apokalipsa. Ali, stvarno
Foto: Profimedia

"Nismo bili suočeni sa perspektivom apokalipse od Kenedija i kubanske raketne krize u 1962. godini", rekao je Bajden u Njujorku, ocenujući da se njegov ruski kolega Vladimir Putin "ne šali" kada upućuje te pretnje.

"Prvi put od kubanske raketne krize postoji direktna pretnja o upotrebi nuklearnog oružja, ako stvari nastave da se kreću sadašnjim putem", rekao je američki predsednik.

Od 14. do 28. oktobra 1962. kriza sa raketama koje je Sovjetski Savez postavio na Kubi i koje je SAD proglasila pretnjom za svoju bezbednost i proglasila blokadu Kube držala je u napetosti ceo svet zbog straha od izbijanja nuklearnog rata.

Suočen sa čvrstim ukrajinskim otporom, potpomognutim zapadnom vojnom pomoći, Putin je aludirao na upotrebu atomskog oružja u televizijskom govoru 21. septembra. Tada je rekao da je spreman da upotrebi "sva sredstva" iz svog arsenala i optužio Zapad da hoće da "uništi" Rusiju, dodajući da "to nije blef".

Ekpserti smatraju da bi se u takvim napadima koristilo taktičko nuklearno oružje, sa manjim eksplozivnim nabojem od strateškog nuklearnog oružja. Ali Bajden je upozorio da bi čak i udar taktičkim nuklearnim oružjem rizikovao da pokrene širi sukob.

"Ne mislim da možemo lako uportrebiti taktičko nuklearno oružje, a da na kraju ne izazovemo apokalipsu", rekao je Bajden.

"Putin se ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, ili upotrebi biološkog ili hemijskog oružja, jer je njegova vojska neefikasna", rekao je Bajden.

Američki predsednik je takođe rekao da će SAD pokušati da otkriju koji je izlaz za Putina. "Kako on može iz toga da izađe. Kako može da se postavi da ne izgubi ugled, niti da izgubi znatan deo svoje moći u Rusiji", rekao je Bajden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: