"Rusi beže": Ukrajinci zauzimaju Krim?

Ukrajina bi mogla da povrati Krim ako nastavi da otima teritoriju od ruskih snaga koje brzo beže, smatraju američki zvaničnici, navodi britanski The Telegraph.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 06.10.2022.

19:14

EPA-EFE/STRINGER

Njihova procena dolazi nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin prvi put priznao neuspehe na bojnom polju i nakon što su ukrajinske snage potisnule rusku vojsku u regionu Luganska, efektivno preokrenuvši jedan od ključnih uspeha Kremlja u ratu.

Zapadni zvaničnici su ranije verovali da je povratak Krima silom nemoguće jer se od Rusije očekuje da se bori svom snagom da ga odbrani.

Ali visoki američki oficir rekao je za Telegraf da nedavni kolaps ruske vojske znači da je "ukrajinsko ponovno zauzimanje Krima sada posebna mogućnost koja se više ne može isključiti“.

Prodor na Krim značio bi da se Ukrajina kreće izvan linije fronta 23. februara, kada je Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

Rusija je anektirala Krim 2014. i verovatno će kopneni napad na kritičnu enklavu videti kao veliku eskalaciju.
Mogućnost povratka Krima pomenuo je i zamenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu

Mogućnost ukrajinskog zauzimanja Krima navela je i Laura Kuper, zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu, koja je rekla da je Krim na dohvat ruke Ukrajine. I samo da bude jasno, Krim je Ukrajina“, dodala je ona.

Ona je takođe rekla da bi američko oružje moglo da se upotrebi za napad na Krim, što je Kremlj opisao kao „izuzetno opasan potez” i "dokaz direktnog učešća SAD u sukobu".

Putin je u sredu, retko priznajući poteškoće na frontu, rekao: "Radimo pod pretpostavkom da će se situacija na novim teritorijama stabilizovati".
Problemi u ruskim redovima Očigledno postoje problemi u ruskim redovima.

Aleksandar Kots, ruski novinar koji je bio među tamošnjim ruskim snagama, rekao je da je na bojnom polju bilo premalo vojnika za ozbiljnu odbranu od ukrajinskih snaga koje neprestano napreduju.

Ukrajinski vojnik koji se bori u Hersonu rekao je za Telegraf da ruske snage "beže i napuštaju svoje zarđalo oružje".

Rekao je da je video kako ruski vojnici pucaju u leđa jednom od njegovih ljudi kada je pokušao da se preda.

Ukrajina se pre nedelju dana pohvalila da je uhvatila prvog novomobilisanog ruskog vojnika. Vojnik je na snimku rekao da je otputovao na liniju fronta sa namerom da se preda, što se tumači kao još jedan znak niskog morala u ruskoj vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: