U toku Samit Evropske političke zajednice, Vučić se sastao sa brojnim liderima i dobio podršku VIDEO/FOTO

U glavnom gradu Češke, koja trenutno predsedava EU, Pragu, u toku je Samit Evropske političke zajednice. Učesnici samita se okupljaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2022.

12:19

U toku Samit Evropske političke zajednice, Vučić se sastao sa brojnim liderima i dobio podršku VIDEO/FOTO
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Radi se o novom neformalnom formatu, koji je prvi put pomenuo predsednik Francuske Emanuel Makron, a koji će okupiti, između ostalih, i raniju članicu EU Veliku Britaniju, višedecenijskog kandidata za pristup Tursku, ali i novog kandidata Ukrajinu, te i kandidate i one koje nisu sa Zapadnog Balkana.

Cilj je da se zemlje, koje nisu članice, bolje vežu za EU. Samitu prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sastanku, a on se na Instragramu zahvalio premijeru Češke Petru Fijali na dobrodošlici.

"Hvala ljubaznom domaćinu @petr.fiala1964 na srdačnom dočeku. Na Samitu ću govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama u narednom periodu, a Srbija će voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana", navedeno je na Instagram profilu "Buducnostsrbijeav".
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Vučić se tokom samita sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Takođe, imao je susrete sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i finskom premijerkom Sanom Marin.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Vučić se susreo i sa albanskim i severnomakedonskim premijerima, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, koji su nedavno boravili u poseti Srbiji.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije imao je sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Hejdarom Alijevim.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Predsednik Vučić imao je susret sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Vučić se, takođe, susreo sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, koji je nedavno bio u poseti Srbiji. Kancelar Nemačke Olaf Šolc se sledeći pozdravio sa Vučićem.
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav
Predsednik Vučić sastao se i sa premijerom Slovačke Eduardom Hegerom. Vučić je podelio grupnu footgrafiju na svom Instagram profilu uz sledeći opis:

"Lideri na okupu pred početak diskusije o najbitnijim pitanjima koja opterećuju ceo svet. Kao i uvek i na svakom mestu, zastupaću pozicije Srbije ozbiljno i odgovorno, jer je to jedini pravi put i pristup za rešavanje sve većih problema u Evropi".

Vučić dobio podršku tokom izlaganja

Tokom izlaganja svih prepreka koje ne nalaze na putu našoj zemlji, dobio je snažnu podršku od predsednika Bugarske Rumena Radeva i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa.

Nemački kancelar Olaf Šolc je pažljivo slušao izlaganje predsednika Srbije.

Vučić još jednom zamolio sa razmotre odluku o zabrani uvoza nafte Vučić se sastao i sa predsednikom Češke, Milošem Zemanom i naglasio da su razgovarali o mnogim temama.

"Sa dragim i poštovanim prijateljem razmenio sam mišljenja o geopolitičkim izazovima današnjice, pogotovo u svetlu aktuelne energetske situacije, ali i u brojnim drugim aspektima. Kao i uvek, slušao sam mudre procene iskusnog državnika i iskrenog poštovaoca naše zemlje", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.
Vučić se nakons vih sastanaka sastao i sa Šolcem i Makronom, koji je i predložio novu političku zajednicu.
Vučić je održao razgovor sa Ursulom fon der Lajen i obratio se na svom instagramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: